Dostupni linkovi

NATO osuđuje povlačenje Rusije iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama


Alijansa je također pozvala Rusiju da provede svoje obaveze i da iskoristi preostalo vrijeme prije povlačenja da preispita svoju odluku.
Alijansa je također pozvala Rusiju da provede svoje obaveze i da iskoristi preostalo vrijeme prije povlačenja da preispita svoju odluku.

NATO je osudio odluku Rusije da izađe iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, rekavši da to "još dalje pokazuje da Moskva kontinuirano ne poštuje kontrolu naoružanja".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 9. juna da će se Moskva povući iz sporazuma, poznatog kao CFE, 7. novembra.

U saopštenju se navodi da su sve zemlje uključene u sporazum obaviještene o tom potezu.

Dodaje se da su nedavno pristupanje Finske NATO-u i planovi Švedske da se pridruži alijansi "značajno poremetili sigurnu i stabilnu ravnotežu konvencionalnih oružanih snaga na sjeveru Evrope i da su bili posljednja kap koja je prelila čašu zbog koje je Rusija morala napustiti sporazum".

Moskva je taj potez signalizirala u maju, kada je rekla da je sporazum u suprotnosti sa sigurnosnim interesima Rusije "zbog promijenjene situacije".

NATO je u saopštenju naveo da su saveznici osudili odluku Rusije da se povuče iz sporazuma, nazivajući ga "kamenom temeljcem evropske sigurnosne arhitekture".

"Odluka Rusije da se povuče iz CFE Ugovora posljednja je u nizu akcija koje sistematski podriva euroatlantsku sigurnost", navodi se u saopštenju.

Rusija je 2015. objavila da potpuno zaustavlja svoje učešće u sporazumu povlačenjem iz konsultativne grupe. Već je suspendovala svoje učešće u sporazumu iz 2007. godine, rekavši da su planovi proširenja NATO-a onemogućili realizaciju uslova sporazuma.

Ugovor je potpisan 1990. godine kako bi se uspostavila jednaka ograničenja na glavno naoružanje za NATO i Varšavski pakt, ugovor o kolektivnoj odbrani između tadašnjeg Sovjetskog Saveza i sedam istočnoevropskih zemalja. Cilj CFE-a bio je smanjiti mogućnost iznenadnog napada i pokretanja velike ofanzive u Evropi.

U saopštenju NATO-a od 9. juna navodi se da je alijansa u više navrata pozivala Rusiju da se pridržava CFE sporazuma, ali Rusija se "nije konstruktivno angažovala i nije preduzela korake ka potpunom poštovanju".

Alijansa je također pozvala Rusiju da provede svoje obaveze i da iskoristi preostalo vrijeme prije povlačenja da preispita svoju odluku, navodi se u saopštenju.

U njemu se navodi da zemlje članice "ostaju ujedinjene u našoj posvećenosti efikasnoj kontroli konvencionalnog naoružanja kao ključnom elementu evroatlantske sigurnosti".

Uz izvještavanje Reutersa

XS
SM
MD
LG