Dostupni linkovi

Istočno krilo NATO-a pozvalo na kolektivni odgovor u odbrani od ruskih dronova


Ilustrativna fotografija, zastava NATO-a
Ilustrativna fotografija, zastava NATO-a

Ministri odbrane istočnog krila NATO-a pozvali su u sredu, 18. septembra na kolektivni odgovor na ugrožavanje njihovog vazdušnog prostora od strane ruskih bespilotnih letelica i projektila usmerenih na Ukrajinu, prenela je agencija AFP.

Od početka invazije u februaru 2022, Moskva je izvodila skoro svakodnevne napade dronovima i raketama na Ukrajinu, uključujući gađanje područja blizu zapadnih granica Ukrajine sa članicama Evropske unije i NATO-a.

Rumunija i Letonija saopštile su ranije ovog meseca da su ruski dronovi i projektili leteli kroz njihov vazdušni prostor tokom napada na Ukrajinu.

Ministri iz devet zemalja istočnog krila NATO-a izrazili su "duboku zabrinutost zbog ponovljenih upada" u saveznički vazdušni prostor "ruskih bespilotnih letelica i projektila" i pozvali na "kolektivni odgovor unutar NATO-a".

Oni su takođe pozvali Alijansu da pomogne jačanje njihove sposobnosti "za otkrivanje, identifikaciju i, ako je potrebno, angažovanje nisko i sporo letećih objekata".

"Potreban je snažan i koordinisan odgovor na savezničkom nivou, kao i brza implementacija rotacionog modela NATO integrisane vazdušne i protivraketne odbrane", rekao je novinarima rumunski ministar odbrane Angel Tilvar posle sastanka ministara odbrane u Bukureštu.

Takozvanu "Bukureštansku devetorku" čine Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiga zatražio je ranije 18. septembra od suseda Kijeva da "istraže mogućnosti" obaranja ruskih raketa i dronova.

Na početku svoje regionalne turneje u Rumuniji, on je ruske vazdušne napade opisao kao "globalnu pretnju".

Rumunija je angažovala dva borbena aviona F-16 kako bi nadgledala ruski dron koji je preleteo njen vazdušni prostor ka Ukrajini ranije ovog meseca, što je incident koji je ponovo pokrenuo diskusiju o tome da li ta zemlja treba da presreće zalutale ruske bespilotne letelice.

Sadašnji pravni okvir onemogućava takve angažmane u mirnodopskim uslovima. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, rumunski zvaničnici su u više navrata izvestili da su pronađeni delovi ruskih dronova na teritoriji Ukrajine.

NATO je, međutim, saopštio da "nema naznaka" da je bilo koji od incidenata "namerni napad" Rusije na države Severnoatlanstkog saveza.

XS
SM
MD
LG