Dostupni linkovi

NATO bombardovanje imalo šire učinke od oslobađanja naroda Kosova, kaže Bler


Bler sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani u Prištini, 10. juna 2024.
Bler sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani u Prištini, 10. juna 2024.

Odluka o napadima NATO-a na srpske vojne ciljeve 1999. godine imala je šire učinke od samog oslobađanja naroda Kosova, rekao je bivši britanski premijer Toni Bler (Tony Blair).

Bler se obratio u ponedjeljak poslanicima Skupštine Kosova, podsjetivši na, kako je rekao, "tešku odluku da se preduzme akcija za zaustavljanje rata na Kosovu".

"Da smo dopustili da se narod Kosova još više napada, da im se oduzimaju prava i da im se ukrade budućnost, naša bi budućnost takođe izblijedila", rekao je on.

Bler je, kao tadašnji britanski premijer, bio jedan od ključnih ljudi koji su pokrenuli NATO intervenciju na Kosovu, s ciljem zaustavljanja nasilja srpskih snaga.

Kampanja bombardovanja trajala je 78 dana i završila je 10. juna 1999. – dan nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Tim sporazumom, dogovorenim između NATO-a i jugoslavenskih vojnih zvaničnika, tadašnje jugoslavenske snage povučene su s Kosova i stvorene su međunarodne mirovne snage predvođene NATO-om.

Bler se prije obraćanja u Skupštini sastao i sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

"To što sam ponovo ovdje budi duboke emocije", rekao je.

"Vjerovao sam da je [NATO intervencija] tada bila prava stvar, i još vjerujem da je to bila prava stvar", rekao je Bler na konferenciji za medije sa Osmani.

Osmani je rekla da je 1999. Blerova uloga bila odlučujuća.

"Kao što ste bili heroj naroda Kosova, slobode i demokratije, vi ste i danas heroj mira", navela je Osmani obraćajući se Bleru.

Ovo je treća posjeta Blera Kosovu od 1999.

XS
SM
MD
LG