Dostupni linkovi

Potpredsednik opozicionog Narodnog pokreta Srbije pušten iz policije


Neredi ispred Skupštine Beograda tokom protest 24. decembra 2023.
Neredi ispred Skupštine Beograda tokom protest 24. decembra 2023.

Narodni pokret Srbije saopštio je da je potpredsednik te stranke Miloš Pavlović uhapšen 15. februara zbog, kako navode, učešća na protestu protiv izbornih neregularnosti ispred gradske skupštine u Beogradu.

Kako se stoji u saopštenju, saobraćajni policajci koji su ga zaustavili u okolini Užica na zapadu Srbije obavestili su ga da je za njim raspisana poternica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je saopštilo da je on pušten iz policije u Užicu.

Reagujući na saopštenje opozicije MUP navodi da je Pavlović zaustavljen na putu ka Zlatiboru jer je koristio mobilni telefon.

"Prilikom kontrole, utvrđeno je da je za njim raspisana potraga od strane Policijske uprave za grad Beograd, zbog čega je doveden u službene prostorije u Užicu", navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se i da je Pavloviću uručen poziv da se javi beogradskoj policiji, nakon čega je on napustio stanicu u Užicu.

Narodni pokret Srbije je optužio vlast da je Pavlović uhapšen s ciljem zastrašivanja opozicije pred konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda zakazanu za 19. februar.

MUP sa druge strane navodi da je to "procedura koja bi usledila prema bilo kom građaninu" i apeluje "na sve da ne zloupotrebljavaju policiju u političke svrhe".

Narodni pokret Srbije tvrdi da Pavlović do sada bio dostupan policiji i da ne stoji "izgovor" da nisu mogli da ga nađu do sada.

U međuvremenu su se oglasile i ostale članice koalicije "Srbija protiv nasilja" koje su zatražile da se zaustavi proces koji smatraju "političkim progonom".

Od izbora 17. decembra, najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja", u kojoj je i Narodni pokret Srbije, orgranizovala je proteste optužujući vlast za izbornu krađu. Zahtevaju poništavanje izbora i raspisivanje novih po drugačijim uslovima.

Neredi ispred Skupštine Beograda izbili su 24. decembra kada su predstavnici koalicije pokušali da uđe u zgradu i proglase pobedu na lokalnim izborima za glavni grad Srbije.

Deo maskiranih ljudi tada je gađao gradsku kuću i polomio ulaz i prozore, a policija, koja je bila unutar zgrade, odgovorila suzavcem.

Opozicija tvrdi da je reč o provokatorima koje je poslala vast i optužuje policiju za prekomernu upotrebu sile i nezakonito hapšenje demonstranta.

Žandarmerija je uhapsila skoro 40 demonstranata.

Državni vrh je odbacio ove optužbe, baš kao i one o izbornoj krađi.

Policija razbila opozicioni protest protiv izbornih rezultata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG