Dostupni linkovi

Četvoro ubijenih u školi u Džordžiji, napadač 14-godišnji učenik


Policija ispred škole Apalači u mestu Vajnder, Džordžija, SAD, 4. septembra 2024.
Policija ispred škole Apalači u mestu Vajnder, Džordžija, SAD, 4. septembra 2024.

U srednjoj školi američke savezne države Džordžije dogodila se pucnjava u kojoj su ubijene četiri osobe, a devet je ranjeno.

Ubijeno je dvoje učenika i dvoje nastavnika, a napadač je 14-godišnji učenik, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Glas Amerike (VOA).

Istražni biro Džordžije je objavio da je policija intervenisala u srednjoj školi Apalači u mestu Vajnder, posle dojave o pucnjavi.

Direktor istražnog biroa Džordžije Kris Hozi rekao je da su se dvojica školskih policajaca suprotstavila napadaču nekoliko minuta pošto je prijavljeno da se dešava pucnjava.

Osumnjičeni učenik te škole, identifikovan kao Kolt Grej, se odmah predao i uhapšen je.

Tokom večeri su saopštena imena žrtava. U pucnjavi su ubijeni Mejson Šermerhorn (14), Kristijan Angulo (14), te nastavnici Ričard Aspinval (39) i Kristina Irimi (53).

Očekuje se da će se svih devetoro ranjenih oporaviti, saopštio je lokalni šerif.

I dalje se istražuje kako je osumnjičeni došao do oružja i kako ga je uneo u školu. Policija je rekla da je on pričao sa istražiteljima, nisu rekli da li je priznao šta mu je bio motiv.

Takođe, nisu naveli koju vrstu oružja je koristio. Nekoliko medija, među kojima je CNN, objavilo je da je u pitanju poluautomatska puška AR-15

Ovaj 14-godišnjak će biti optužen za ubistvo i sudiće mu se kao odraslom.

Srednja škola Apalači ima oko 1.9o0 učenika i druga je po veličini u okrugu Berou.

Američki predsednik Džo Bajden je obavešten o pucnjavi i "njegova administracija će nastaviti koordinisan rad sa federalnim, državnim i lokalnim zvaničnicima kako bude dobijala više informacija".

"Džil i ja žalimo one koji su izgubili život zbog besmislenog oružanog nasilja, i mislimo na preživele čiji će životi zauvek biti promenjeni", saopštio je Bajden i pozvao republikance da rade sa demokratama na "zdravorazumskim zakonima o kontroli oružja".

Kandidatkinja demokrata za predsednicu Kamala Haris pucnjavu je ocenila kao "besmislenu tragediju".

"Užasno je da svakog dana u našoj zemlji roditelji šalju decu u školu brinući da li će se vratiti živa kući", rekla je Haris na mitingu u Nju Hempširu.

Republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp je poručio da je "bolesno i poremećeno čudovište prerano uzelo voljenu decu svojim roditeljima".

Ovo je prvi "planirani napad" u školi ove jeseni, rekao je Dejvid Rajdman koji vodi bazu podataka o pucnjavama u školama K-12. Škola u Americi je za neke već počela pre mesec dana, a neki su počeli ove nedelje.

U protekle dve decenije, desile su se stotine pucnjava u školama, a najsmrtonosnija je bila na univerzitetu Virdžnija tek 2007. godine, kada je ubijeno više od 30 ljudi.

XS
SM
MD
LG