Dostupni linkovi

Američki vojni avion
Američki vojni avion

SAD bombardovale radar Huta u Jemenu

  • Huti su obećali da američki i britanski napadi na njihove položaje u Jemenu neće proći bez "kazne ili odmazde"
  • Grupa koju podržava Iran obećava da će nastaviti udare na brodove u Crvenom moru i da će pružati podršku Hamasu u Gazi
  • Tokom noći u vazdušnim i udarima sa mora ciljano je na 30 položaja Huti, uključujući komandne centre, skladišta municije i sisteme protivvazdušne odbrane, kaže SAD
  • Američki predsjednik Biden je rekao da će ta akcija zaštititi slobodan protok međunarodne trgovine
  • Britanski premijer Rishi Sunak ocjenjuje da su udari bili "ograničena, neophodna i proporcionalna akcija u samoodbrani"
  • Holandija, Australija, Kanada i Bahrein su pružili podršku u okviru misije, rekao je Biden
21:14 12.1.2024.

U američkim i britanskim napadima pogođeno 30 lokacija u Jemenu, izjavio zvaničnik SAD

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija napali su tokom noći skoro 28 lokacija u Jemenu koristeći više od 150 municije, rekao je u petak visoki američki zvaničnik.

Prethodno je objavljeno da je u američkim i britanskim napadima gađano 16 lokacija.

Direktor američkog Zajedničkog štaba Daglas Sims rekao je novinarima da ne očekuje da je u napadima pokrenutim kasno tokom noći četvrtak na petak bio veliki broj žrtava, pošto su mete bile u ruralnim područjima.

Sims je dodao da Vašington očekuje da će Huti pokušati da uzvrate.

20:58 12.1.2024.

SAD: Huti ispalili protivbrodsku raketu

Jemenski Huti lansirali su u petak protivbrodsku balističku raketu iz odmazde za američke i britanske napade tokom noći na te pobunjenike koje podržava Iran, rekao je američki general.

"Znamo da su ispalili najmanje jednu raketu u znak odmazde", rekao je novinarima direktor Združenog štaba general-potpukovnik Daglas Sims.

On je dodao da raketa koju su ispalili Huti nije pogodila nijedan brod.

20:12 12.1.2024.

SAD upozorile brodove da izbegavaju mora oko Jemena

Mornarica SAD upozorila je u petak brodove pod američkom zastavom da se klone područja oko Jemena u Crvenom moru i Adenskom zalivu u naredna 72 sata nakon što su SAD i Britanija pokrenule više vazdušnih napada na Huti pobunjenike.

Upozorenje u obaveštenju brodskim kompanijama usledilo je pošto su jemenski Huti obećali žestoku osvetu za napade koalicije predvođene SAD, što je dodatno povećalo izglede za širi sukob u regionu koji je već opterećen ratom Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Bela kuća je saopštila da SAD očekuju da će Huti pokušati da uzvrate.

19:22 12.1.2024.

Bijela kuća: Sjedinjene Države nisu zainteresirane za rat s Jemenom

Sjedinjene Države ne žele rat s Jemenom, ali neće oklijevati poduzeti daljnje korake kao odgovor na napade Hutija u Crvenom moru, saopćila je Bijela kuća u petak, 12. januara.

"Nismo zainteresirani za... rat s Jemenom. Ne zanima nas sukob bilo koje vrste", rekao je John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće, novinarima u avionu Air Force One.

"Sve što je predsjednik radio bio je pokušaj sprječavanja bilo kakve eskalacije sukoba, uključujući sinoćnje udare", rekao je Kirby, prenio je Reuters.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG