Dostupni linkovi

Iran neće oklijevati bude li trebalo uzvratiti na američki napad


Ispaljivanje raketa na ciljeve pobunjenika Huta u Jemenu, 3. februara 2024.
Ispaljivanje raketa na ciljeve pobunjenika Huta u Jemenu, 3. februara 2024.

Iran neće oklijevati bude li trebalo uzvratiti na američki napad na iransku teritoriju, rekao je u ponedjeljak portparol iranske diplomatije sa obzirom na to da Bijela kuća nije odbacila mogućnost direktnog udara na Iran.

Sjedinjene Države u petak su izvele seriju napada na elitne iranske snage i proiranske oružane grupe u Siriji i Iraku kao odgovor na pogibiju trojice američkih vojnika u Jordanu 28. janiara.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u subotu je rekao da će SAD nastaviti sa odmazdom i nije isključio ni mogućnost direktnog napada na mete u Iranu.

"Islamska Republika neće oklijevati bude li trebalo uzvratiti", rekao je u ponedjeljak portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Nasser Kanani.

U subotu su Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo objavili da su bombardovali desetine ciljeva u Jemenu, što je bio odgovor na nove napade Huta koje podupire Iran.

Kanani je osudio napade u Iraku, Jemenu i Siriji te ih nazvao protivzakonitim.

Dodao je da su napadi izvedeni kao dio "politike potpune podrške" Izraelu.

Huti tvrde da djeluju "solidarno" s Palestincima u Gazi, palestinskoj teritoriji u kojoj se vodi rat između Izraela i Hamasa - kojeg su SAD i EU proglasili terorističkom organizacijom.

Američke snage u nedjelju su objavile da su izvele vazdušne napade na pet raketa u Jemenu koji su bili spremni za lansiranje prema brodovima u Crvenom moru.

Kanani je u ponedjeljak kazao kako Teheran "ne želi da pogorša napetosti i krizu u regionu" te da "nikad nije podržavao napetosti i krize".

Američko-britanski napadi su odgovor na kontinuirane napade Huta u Jemenu na vojne i komercijalne brodove u Crvenom moru.

Napadi Huta prisilili su velike brodarske kompanije da izbjegavaju plovidbu tom rutom, što ima uticaj na međunarodnu trgovinu.

XS
SM
MD
LG