Dostupni linkovi

Utvrđuje se je li napadač iz Bosanske Krupe povezan s ekstremističkim grupama, uključeno i državno tužiteljstvo

Ažurirano

Policijska stanica u Bosanskoj Krupi, 25. oktobar 2024.
Policijska stanica u Bosanskoj Krupi, 25. oktobar 2024.

Tinejdžer, koji je u napadu označenom kao teroristički čin, nožem ubio policajca, a drugog ranio, u četvrtak 24. oktobra u Policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi, priveden je i u toku je njegovo saslušanje.

Policija Unsko-sanskog kantona nije imala ranije prijetnje ili saznanja o napadu na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, niti joj je maloljetna osoba koja je izvršila napad bila poznata od ranije, rečeno je na pres-konferenciji Policije i Tužiteljstva u Bosanskoj Krupi, 25. oktobra.

Rečeno je da je maloljetnik, rođen 2009. godine, napao policajce na dužnosti. Ranjeni policajac je prema posljednjim informacijama, u stabilnom stanju.

Napadač je zatečen na mjestu napada i uhapšen.

"Riječ je o terorističkom činu, s motivom - napad na instituciju, policijski organ s ciljem zastrašivanja stanovništva", rekla je glavna tužiteljica Unsko-sanskog kantona Merima Mešanović.

Navedeno je da je napadač imao "odjevni predmet preko polovine lica".

"Ušao je u dežurnu sobu u kojoj su se u tom trenutku nalazila dva policijska službenika, te ih bez ikakvog povoda napao hladnim oružjem – nožem. Jednom policijskom službeniku je zadao povrede grudnog koša od kojih je kasnije preminuo, a drugom povrede abdomena i glave", navedeno je u saopćenju Tužiteljstva USK-a.

Napadača su savladali i uhapsili drugi policijski službenici.

U međuvremenu, u istragu je uključeno i državno tužiteljstvo.

"Odsjek za terorizam Tužiteljstva BiH u kontaktu je i pruža podršku Kantonalnom tužiteljstvu USK-a, kako bi se utvrdile sve činjenice, detalji i okolnosti, jučerašnjeg napada na policijsku stanicu", navedeno je iz ove institucije za RSE.

U istragu je uključen Centar za socijalni rad Bosanska Krupa koji će vršiti socijalnu anamnezu maloljetnika i njegovih porodičnih prilika.

Maloljetni napadač na policajce u Bosanskoj Krupi nije poznat policiji, čin okarakteriziran kao terorizam
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Ni Policija, ni Tužiteljstvo nisu željeli dati više detalja jer istraga još traje, a riječ je o maloljetnoj osobi.

Krivični zakoni Bosne i Hercegovine, kao i entiteta Federacija BiH, podrazumijevaju da je teroristički čin radnja koja može ozbiljno oštetiti državu. Takve radnje uključuju i napad na život službene osobe, odnosno "napad na fizički integritet lica".

Iz Policije su kazali da je obavljen pretres kuće u kojoj je živio maloljetnik koji je napao policiju i oduzeti predmeti koji će biti korišteni tokom istrage.

Nadležni nisu željeli ni potvrditi, ni demantirati da je riječ o vjerskom ekstremizmu, o čemu su nezvanično pisali mediji.

"Utvrdit ce se da li je bilo poticanja i stoje li ekstremne grupe iza ovog čina", rekla je Mešanović.

Tužiteljica je pojasnila i da je riječ o maloljetniku koji je mlađi od 16 godina te mu se ne može suditi kao odrasloj osobi.

"Za ovo krivično djelo propisana je kazna najmanje deset godina ili doživotna, međutim prema krivičnom zakonu FBiH, njemu se ne može izreći takva kazna, jer je mlađi od 16 godina, dakle ne radi se o starijem maloljetniku, već o mlađem. I prema njemu se može izreći zavodske mjere, odnosno upućivanje u odgojno popravni dom u trajanju najduže od pet godina", rekla je tužiteljica Mešanović.

Kolege policajci pozivaju na odgovornost

Prema informacijama iz Sindikata policije Unsko-sanskog kantona, ubijeni policajac je Ozren Maran, a ranjen je Avdo Hasanović.

"Sindikat policije Unsko-sanskog kantona izražava najiskrenije osjećaje saučešća porodici ubijenog policijskog službenika, a teško ranjenom kolegi želimo brz oporavak", poručili su iz Sindikata.

Sindikat policije najoštrije osuđuje ovaj čin i svaki vid napada na policijske službenike, naveli su u saopćenju. Od odgovornih traže podizanje nivoa sigurnosti policijskih službenika, te pozivaju i zahtijevaju od nadležnih organa da u skladu s odredbama Zakona u najkraćem mogućem roku procesuiraju izvršioce.

"Ističemo da je napada na policijske službenike ujedno i napad na državu", navedeno je u saopćenju Sindikata policije USK.

Omer Tahirović, načelnik Pete policijske uprave, ispričao je za RSE kako su izgledali trenuci nakon napada.

"Sinoć su sve kolege plakale, kad smo s Avdom (ranjeni policajac) pričali, nije ni znao da je kolega preminuo, možete da zamislite kakve su to emocije. Ovo je slučaj koji je toliko težak. Mi smo multinacionalna policijska stanica, više od četvrtine kolega je srpske nacionalnosti", rekao je Tahirović.

Komandir policijske stanice Željko Nedimović je rekao da je učio od kolega Ozrena i Avde.

"Učili su me policijskom poslu, bili su profesionalni, kolega Maran je bio dobar istražitelj, prijatelj, kolega i drug, jako je dobro poznavao policijski posao", rekao je Nedimović.

Policija ispred policijske stanice u Bosanskoj Krupi, 24. oktobar 2024.
Policija ispred policijske stanice u Bosanskoj Krupi, 24. oktobar 2024.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH za RSE je rekao da je povećan stepen sigurnosti na teritoriji cijele FBiH i da su uključene sve policijske snage.

"Ja ne bih iznosio više informacija da ne bih ugrozio istragu, ne smijem davati više informacija, dok se istraga ne završi. Pretresaju se određene lokacije, radi se na terenu, ne smijemo iznositi šta će se dalje raditi", rekao je Ramo Isak.

Policijska stanica unutar koje su napadnuti policajci u Bosanskoj Krupi, 25. oktobar 2024.
Policijska stanica unutar koje su napadnuti policajci u Bosanskoj Krupi, 25. oktobar 2024.

Teroristički napadi na policiju u BiH dešavali su se i ranije.

Tako je u Bugojnu, u srednjoj Bosni, u junu 2010. napadnuta policijska stanica. U ovom napadu smrtno je stradao policajac, teško ranjena policajka, a lakše je povrijeđeno pet policajaca.

Na zgradi Policijske stanice tom prilikom pričinjena je materijalna šteta u iznosu od oko 250.000 eura, dok je značajna šteta počinjena i na okolnim zgradama i vozilima.

Napad na policiju zabilježen je i na istoku zemlje, u Zvorniku, kada je u aprilu 2015. godine 24-godišnjak ubio jednog i ranio dvojicu policajaca, nakon čega je ubijen.

Napad autobombom ispred policijske uprave izvršen je i 1997. u Mostaru, u zapadnom dijelu grada gdje je većinski hrvatsko stanovništvo. Teže i lakše je povrijeđeno 29 osoba, među kojima i troje policajaca. Za napad su u odsustvu osuđeni Ahmed Zuhaira zvani Handala, državljanin Sudana, i pomoćnici. Ovaj napad označava se kao prvi teroristički napad u BiH.

XS
SM
MD
LG