Dostupni linkovi

Najmanje 11 osoba poginulo u ruskom napadu u Ukrajini


Zgrada oštećena u posljednjim ruskim napadima na Ukrajinu. Na fotografiji: Stanovnica Hlevakha Halyna gleda iz kuhinje svoje kuće oštećene ruskim napadom 23. januar 2023.
Zgrada oštećena u posljednjim ruskim napadima na Ukrajinu. Na fotografiji: Stanovnica Hlevakha Halyna gleda iz kuhinje svoje kuće oštećene ruskim napadom 23. januar 2023.

Najmanje 11 osoba je poginulo u ruskim napadima, a na desetine zgrada je uništeno, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Velike grupe ljudi sakrile su se u stanicama metroa u Kijevu, uzbune za zračni napad su oglašene prije no što je Rusija pokrenula svoj posljednji niz napada na ukrajinski elektro mrežu.

Raketni napadi su uslijedili nakon noćnih napada dronovima, dan nakon što je Ukrajina od Njemačke i Sjedinjenih Država osigurala tenkove, u potezu koji je razbjesnio ruske zvaničnike.

Protuzračna odbrana oborila je 47 od 55 raketa među kojima je bila najmanje jedna hipersonična raketa Kh-47 Kinžal, rekao je general Valerij Zalužni, vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik.

Dvadeset projektila oboreno je u blizini Kijeva, gdje je ubijen muškarac od 55 godina, a dvije osobe ranjene kada je projektil pogodio objekte na jugu grada, rekli su zvaničnici.

Glasnogovornik Državne hitne službe Oleksandr Khorunzhyi rekao je da je u napadima u četvrtak ubijeno 11 ljudi, ranjeno još 11, te da je oštećeno 35 zgrada u 11 regija. U odvojenim izjavama zvaničnici su rekli da je jedna osoba ubijena u regiji Krivi Rog, dvije u regijama Donjeck i Harkiv, a tri osobe u regiji Zaporožje.

Vojska je saopštila da je njihova protuzračna odbrana tokom noći oborila sva 24 drona koje je pustila Rusija. Petnaest ih je oboreno oko Kijeva.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal rekao je da su glavna meta Rusije bila energetska postrojenja i da su napadi imali za cilj uskratiti Ukrajincima "svjetlo i grijanje" dok su temperature u Kijevu ispod nule.

"Nažalost, pogođene su trafostanice. Ali stanje u energetskom sistemu ostaje pod kontrolom", napisao je on na Telegramu.

Ukrajinski predsjednik zahvalio se dan ranije čelnicima Zapada što će poslati tenkove koji će pomoći Kijevu u borbi protiv Rusije, ali je naglasio da ih treba brzo isporučiti.

Volodimir Zelenski je u svom noćnom obraćanju pozvao Zapad i da pošalje projektile dugog dometa i borbene avione.

Njegovi komentari usljedili su nakon što su Sjedinjene Države i Nemačka najavile da će Ukrajini poslati tenkove Abrams i Leopard.

I Norveška je potvrdila da šalje Leoparde 2 u Ukrajinu, ali nije istakla o kojem broju tenkova je riječ.

Izvor: Reuters

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG