Dostupni linkovi

Musk tvrdi da je njegov intervju s Trumpom bio meta cyber napada


Donald Trump (lijevo) i Elon Musk
Donald Trump (lijevo) i Elon Musk

Dugo najavljivani intervju milijardera Elona Muska sa republikanskim kandidatom za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldom Trumpom, na Muskovoj medijskoj platformi X, kasnio je više od 40 minuta zbog tehničkih problema za koje je Musk okrivio cyber napad.

Kada je intervju počeo, rano jutros po srednjoevropskom vremenu, brojač je pokazivao 1,3 miliona prihavljenih pratilaca, a Musk se izvinio zbog kašnjenja i rekao da se radilo o "masivnom napadu" na sistem kompanije, piše AP.

Trump je prepričao pokušaj atentata na njega i obećao "najveću deportaciju u američkoj istoriji".

"Da nisam okrenuo glavu, ne bih sada s tobom razgovarao", rekao je vlasniku platforme X.

Veliki dio razgovora je, osim na nedavni pokušaj atentata, bio fokusiran na ilegalnu imigraciju i Trumpove planove da ukine vladine regulative.

Kako piše AP, taj razgovor je pokazao koliko se američki politički pejzaž promijenio u manje od četiri godine od kada je Trumpov profil ugašen na tadašnjem Twitteru nakon upada njegovih pristaša u Kongres 6. januara 2021. godine.

Jučerašnji razgovor ukazao je na lični odnos između Trumpa i Muska, obojica su među najmoćnijim ljudima na svijetu, koji je u periodu jedne izborne sezone prerastao iz ogorčenih rivala u saveznike, piše AP.


Musk, koji je sebe do nedavno opisivao kao "umjerenog demokratu" zvanično je podržao Trumpa nekoliko dana poslije pokušaja atentata na njega, prošlog mjeseca.

Tokom razgovora, Trump je pozdravio ideju da se Mask pridruži budućoj administraciji SAD-a, kako bi pomogao da se smanje pretjerani troškovi vlade.

Istovremeno, Trump se snažno vratio na društvenu platformu X pa je tako, uoči intervjua, imao najmanje osam individualnih objava, piše AP.

Broj Trumpovih pratilaca na mreži X je daleko veći nego na njegovoj mreži Trugh Social, na kojoj ima više od 7,5 miliona pratilaca. Njegov, uglavnom nekorišteni, nalog na mreži X ima 88 miliona pratilaca.

Muskov nalog, preko koga je intervju vođen, ima više od 193 miliona pratilaca.

XS
SM
MD
LG