Dostupni linkovi

Musk kaže da će Starlink osigurati povezivanje s Gazom za humanitarne organizacije


Palestinski muškarci pune svoje mobilne telefone u skloništu u Khan Younisu u južnom pojasu Gaze, 26. oktobra 2023. godine.
Palestinski muškarci pune svoje mobilne telefone u skloništu u Khan Younisu u južnom pojasu Gaze, 26. oktobra 2023. godine.

Elon Musk je u subotu, 28. oktobra rekao da će Starlink ponuditi povezivanje "međunarodno priznatim" humanitarnim grupama u Pojasu Gazi nakon dvodnevnog isključenja telefonskih veza i interneta koje je nametnula izraelska vojska.

Uprkos Muskovim ponovljenim tvrdnjama, izvodljivost ove operacije ostaje nejasna dok međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju da isključenja struje i komunikacijskih sistema pogoršavaju ionako lošu situaciju u Gazi, pišu svjetski mediji.

Moguće povezivanje s Gazom

U nizu odvojenih postova na X, ranije poznatom kao Twitter, Elon Musk je insistirao na tome da bi njegova satelitska internetska usluga mogla omogućiti povezivanje s ratom razorenom teritorijom, napisao je Politiko (Politico).

"SpaceX će podržati komunikacijske veze s međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama", kao i UN-om, obećao je multimilijarder nekoliko puta u subotu ujutro.

Potpuni nestanak interneta u Gazi je, kako ističe Politiko, odsjekao većinu od 2,3 miliona građana ovog pojasa u petak da komuniciraju s ostatkom svijeta dok je Izrael proširio svoju kopnenu invaziju na sjevernu Gazu.

Grupe za humanitarnu pomoć osudile su nestanak struje, upozoravajući da bi to moglo biti pokriće za zločine u vezi s ljudskim pravima u Gazi.

U petak uveče, američka zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez osudila je nestanak struje, rekavši da su SAD u prošlosti "osuđivale ovu praksu".

"Prekid svake komunikacije s populacijom od 2,2 miliona je neprihvatljivo", napisala je Ocasio-Cortez. "Novinari, medicinski radnici, humanitarni napori i nevini su ugroženi. Ne znam kako se takav čin može braniti."

U subotu rano ujutro, Musk je odgovorio na objavu, rekavši: "Starlink će podržati povezivanje s međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi."

Uprkos Muskovim ponovljenim tvrdnjama, ističe Politiko, izvodljivost operacije povezivanja ostaje nejasna.

Neophodni terminali

Malo je vjerovatno da postoje terminali Starlinka unutar Gaze, gdje je ulazak robe bio suočen sa ozbiljnim ograničenjima prije nego što je Izrael uveo potpunu blokadu kao odgovor na Hamasove napade 7. oktobra, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Musk je rekao da nijedan terminal iz Gaze nije pokušao komunicirati sa SpaceX satelitima i da je nejasno ko ima ovlasti za zemaljske veze unutar Gaze, koju kontrolišu militanti Hamasa.

Usluga Starlink, u vlasništvu Muskove ili SpaceX-a (Space Exploration Technologies Corp.) pruža internetsku vezu pomoću niza satelita.

Milijarder, koji također vodi proizvođača električnih vozila Teslu i druge poduhvate, poslao je hiljade kompleta u Ukrajinu prošle godine, čineći uslugu sve kritičnijim dijelom otpora Kijeva ruskoj invaziji.

Procjenjuje se da je 20.000 terminala u funkciji širom Ukrajine odigralo, kako naglašava list, ključnu ulogu u održavanju komunikacija nakon nestanka struje, ruskih granata i ometanja koji su srušili komercijalne tornjeve mobilnih telefona na velikom dijelu fronta.

Muskova intervencija u Ukrajini nije prošla bez kontroverzi. U septembru je rekao da je odbio zahtjev za aktiviranje Starlinka oko Sevastopolja na ukrajinskom Krimu koji je okupirao Rusiju, osujetivši ono što je opisao kao pokušaj potapanja ruskih brodova tamo.

To je, dodaje Volstrit džurnal, izazvalo kritike ukrajinskih zvaničnika koji su rekli da je Musk sprječavanjem napada dozvolio floti da ispaljuje krstareće rakete na ukrajinske gradove, uzrokujući civilne žrtve.

Reakcija Izraela

Muskovo obećanje da će SpaceX-ov Starlink podržati komunikacijske veze u Gazi sa "međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama", navelo je izraelskog ministra komunikacija da kaže da će se Izrael boriti protiv tog poteza, prenosi Rojters (Reuters).

Odgovarajući na Muskovu objavu na X-u, izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je da će Izrael "upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju da se bori protiv ovoga".

"HAMAS će ga koristiti za terorističke aktivnosti", napisao je Karhi. "Možda bi Musk bio voljan to uvjetovati oslobađanjem naših otetih beba, sinova, kćeri, starijih ljudi. Svih njih! Do tada će moja kancelarija prekinuti sve veze sa Starlinkom."

SpaceX nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtjev za komentar o tome kako će osigurati da bilo kakvu vezu sa Starlinkom koriste humanitarne organizacije, a ne palestinska militantna grupa Hamas, koja upravlja pojasom Gaze.

Isključenje telefona i interneta koje je počelo u petak, 27. oktobra je, kako ističe AFP, izolovalo ljude u Pojasu Gaze od svijeta i jedni od drugih u subotu, dok je Izrael intenzivirao svoj zračni i kopneni napad.

Komunikacijski mrak

Isključenje telefonskih i internetskih veza krajem prošle sedmice gurnulo je Gazu u komunikacijski mrak i stvorilo informacijski vakuum usred najtežeg zračnog bombardovanja u ratu do sada, napisao je Gardijan (The Guardian).

Nekoliko izvještaja koji su tokom vikenda poslani iz Gaze oslikavali su haos i tjeskobu dok su se timovi hitne pomoći i agencije za pomoć borile da koordinišu operacije spašavanja i pomoći, a porodice nisu mogle dobiti vijesti o rođacima.

Ubrzo nakon izvještaja o isključenju komunikacijskih veza, na teritoriji se čulo izuzetno teško bombardovanje, ističe list, dodajući da su eksplozije iz kontinuiranih zračnih napada satima obasjavale nebo iznad grada Gaze, dok je prekid komunikacija značio je da se broj žrtava u napadima i detalji kopnenih upada nisu mogli odmah znati.

Gubitak komunikacije zadao je dodatni udarac medicinskom sistemu i sistemu pomoći koji je već bio na ivici kolapsa pod trosedmičnom opsadom Izraela.

Lynn Hastings, humanitarna koordinatorica UN-a za Palestinu, napisala je na Tviteru da bolnice i operacije pomoći ne mogu raditi bez telefonskih linija i interneta. “Ratovi imaju pravila. Civili moraju biti zaštićeni”, rekla je ona.

Palestinska djeca sa narukvicama: 'Ako nas ubiju, tako će nas pronaći'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Humanitarne agencije i grupe za ljudska prava, uključujući Unicef, ICRC, Ljekari bez granica i Amnesty International, također su naveli da su izgubili svaki kontakt sa svojim osobljem na teritoriji Pojasa Gaze.

Human Rights Watch je istakao da je rizik od zamračenja bio pokriće za zločine i kršenja ljudskih prava, dok je Komitet za zaštitu novinara saopštio da bi to moglo dovesti do "ozbiljnih posljedica" i širenja dezinformacija.

Obnavljanje veza

Nakon dvodnevnog prekida rada interneta i mobilnih usluga u nedjelju se dio Gaze ponovo vraćala na mrežu jer su se komunikacijski sistemi postepeno obnavljali, javio je Asošiejtid pres (The Associated Press).

Društveni mediji bili su spas za Palestince koji, kako ističe AP, očajnički žele da dobiju vijesti i podijele svoju zastrašujuću nevolju sa svijetom.

Kada je to nestalo, mnogi su bili obuzeti beznađem i strahom dok je izraelska vojska najavila novu fazu u svom ratu.

Šef palestinske agencije UN-a za izbjeglice, Philippe Lazzarini, napisao je javno pismo svom osoblju u Gazi izražavajući "ogromnu zabrinutost" za njihovu sigurnost.

"Stalno se nadam da će ovaj pakao na zemlji uskoro doći kraj i da ste vi i vaše porodice sigurni", napisao je. "Vi ste lice čovječanstva tokom jednog od njegovih najmračnijih sati."

Izrael: 'Rat je ušao u novu fazu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG