Dostupni linkovi

Murphy pozvao Čovića da podrži mjere kojima će se završiti ovisnost BiH o ruskom plinu


Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, august 2022.
Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, august 2022.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u Bosni i Hercegovini(BiH) Michael Murphy pozvao je u četvrtak lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića da podrži mjere u Federaciji BiH, koje će okončati ovisnost BiH o ruskom plinu.

Tokom sastanka, ambasador je naglasio podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH, naglasio zabrinutost SAD-a zbog retorike i postupaka zvaničnika iz Republike Srpske koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i BiH.

Također, ambasador je istaknuo potrebu za efikasnom, učinkovitom i odgovornom vladavinom u Federaciji BiH koja koristi svim njezinim građanima, te pozvao Čovića i HDZ BiH da podrže mjere u Federaciji BiH koje stvaraju uslove za snažan ekonomski rast vođen privatnim sektorom, promoviraju pomirenje i okončavaju ovisnost BiH o ruskom plinu, saopšteno je iz ambasade.

O sastanku s američkim veleposlanikom na društvenoj mreži X, oglasio se i Čović koji je napisao da je s Murphyjem razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji, funkcioniranju institucija, kao i evropskom i NATO putu zemlje.

"Postigli smo zavidnu razinu suglasnosti o nizu ključnih pitanja o kojima smo razgovarali", poručio je Čović.

XS
SM
MD
LG