Dostupni linkovi

Mostar: Za paljevine i nerede tokom protesta prijavljene 43 osobe


Konferencija za novinare u MUP-u HNK, 3. juli 2014.
Konferencija za novinare u MUP-u HNK, 3. juli 2014.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je u četvrtak u Mostaru, na vanrednoj konferenciji za štampu, rezultate istrage o neredima i paljevinama od 7. februara ove godine u tom gradu, kada je zapaljeno nekoliko objekata kantonalnih i gradskih institucija, te sjedišta stranaka HDZ-a i SDA. Policija je kantonalnom tužilaštvu prijavila 43 osobe, uglavnom iz Mostara, među kojima ima i maloljetnika. U Plenumu građanki i građana Mostara, koji i dan-danas organizira proteste u centru grada, postavljaju pitanje zašto policija tek danas objavljuje imena osumnjičenih, te tvrde da i to ima političku pozadinu.

23. juna ove godine, Uprava policije MUP-a HN kantona i PU Mostar Tužilaštvu su protiv 43 osobe, 39 punoljetnih i četiri maloljetnika, podnijeli izvještaje zbog osnova sumnje da su 7. februara u nasilnim protestima počinili krivična djela paljevine, nasilničkog ponašanja, oštećenja tuđe stvari i napada na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti, saopćeno je na press-konferenciji u MUP-u HNK.

Podsjećanja radi, 7. februara uveče zapaljene su zgrade Vlade Kantona, Gradske uprave, Vijećnica, sjedišta stranaka HDZ-a i SDA, te zgrada kantonalne Skupštine.

"Izvješće Tužiteljstvu sadrži podatke o imenima kolovođa, sudionika u navednim događajima, te se precizira pojedinačno sudjelovanje svih pojedinačno na pojedinim lokalitetima i opsuje aktivno sudjelovanje i zbivanje na pojedinim lokalitetima, odnosno objektima“, naveo je šef Odsjeka za odnose s javnošću Uprave policije Srećko Bošnjak.

Tužilaštvu je podneseno 116 dokaza, dodao je, i to u vidu iskaza, svjedočenja, video-zapisa, fotografija i druge vrste dokaza.

Ramiz Hasić, načelnik Sektora kriminalističke policije, je rekao da Uprava policije do sada nije došla do saznanja da su osumnjičeni učestvovali u izvršenju eventualnog krivičnog djela napad na ustavni poredak ili nečem sličnom:

„Ukoliko se dođe do takvih dokaza, novih dokaza na ovih 116 prikupljenih, normalno da će Tužilaštvo izvršiti prekvalifikaciju dosadašnju i ići u tom pravcu“, kazao je Hasić.

Manipulisano imenima

Iz MUP-a je u četvrtak još saopćeno da je novi izvještaj Tužilaštvu dopuna podnesenog izvještaja od 12. februara ove godine. Na konferenciji za štampu je saopćeno i da osumnjičenima za navedena krivična djela prijeti kazna i do 10 godina zatvora.

Feđa Fajić, foto: Mirsad Behram
Feđa Fajić, foto: Mirsad Behram

Feđa Fajić, predstavnik Plenuma građanki i građana Mostara koji skoro 150 dana organizira proteste građana u centru grada, kaže da je policija imala imena osumnjičenih i prije nekoliko mjeseci i da su iz Plenuma tada tražili da se ta imena objave da ne bi dolazilo do manipulacije podacima od strane političkih lidera:

„Sada je već kasno. Vidimo da su na spisku podjednako zastupljeni i Bošnjaci i Hrvati, tako da ona priča koja se pričala na početku da su ovo bošnjački protesti, da Bošnjaci pale grad, sada vidimo - ipak ne stoji“, naglašava Fajić.

Neformalni vođa protesta u Mostaru Muharem Hindić Mušica je na pitanje zašto se baš sada objavljuju rezultati istrage o paljevinama, odgovorio da je ovo trenutak kada se vlast prepala naroda:

„Dani lete, poplavljeni su, izgubljeni, ljudi koji su izgubili svoje firme - niko ne pomaže.“

Hindić je u vezi sa paljevinama dodao i da trebaju odgovarati nalogodavci svega što se dešavalo:

„Da je bilo fabrika mladi bi radili, ne bi dolazili tamo. A bili su specijalci koji su mogli sve to da spriječe, a nisu. Ja sam ih molio, tražio, oni nisu to htjeli da urade“, naveo je Hindić.

XS
SM
MD
LG