Dostupni linkovi

Otvorena dva punkta za vakcinaciju protiv morbila u Sarajevu


Vakcinacija u Sarajevu, 25. 1. 2024.
Vakcinacija u Sarajevu, 25. 1. 2024.

Zbog povećanog broja zaražene djece od morbila, u Sarajevu su u četvrtak, 25. januara, otvorena dva punkta gdje će se u narednom periodu vršiti vakcinacija MMR/MRP vakcinom, koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole.

Nadležni su pozvali roditelje da u što većem broju dovedu djecu na vakcinaciju u Dom zdravlja Vrazova i Dom zdravlja Saraj-Polje u Sarajevu.

Vakcinacija u Sarajevu, 25. 1. 2024.
Vakcinacija u Sarajevu, 25. 1. 2024.

"U prve tri sedmice 2024. godine u Tuzlanskom kantonu registrirano je 47 oboljelih. U ovoj sedmici registriramo i 12 oboljelih u Kantonu Sarajevo te jednog oboljelog u Zeničko-dobojskom kantonu", saopćio je 25. januara dr. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je u proteklim godinama ostvaren nizak obuhvat imunizacijom protiv morbila te da "sve govori o potencijalnom velikom riziku širenja epidemije i u druge dijelove zemlje".

U Tuzlanskom kantonu, na sjeveru Bosne, proglašena je epidemija morbila 19. januara ove godine.

Morbile su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana.

Kliničku sliku uglavnom prate povišena tjelesna temperatura, curenje iz nosa, proljev i povraćanje, grlobolja, kašalj i osip koji kreće od lica prema vratu i dalje se spušta na grudni koš, trbuh i ekstremitete.

Za siguran kolektivni imunitet je potrebno da 95 posto stanovništva bude cijepljeno.

Vakcinacija djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obavezu u Bosni i Hercegovini, a za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su i novčane kazne do 2.000 maraka (oko 1.000 eura).

Propisi, također, omogućavaju vrtićima i školama da pri upisu djece od roditelja traže ljekarska uvjerenja i potvrdu o primljenim vakcinama.

"Imunizacija je obavezna protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, malih boginja, rubeole, zaušnjaka, zarazne žutice tip B i Hemofilus influenze tip b - za sve osobe određenog uzrasta", kazali su za Radio Slobodna Evropa iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Koliko djece je vakcinisano u Sarajevu u 2023. godini?

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su za RSE kazali da je u 2023. godini ukupno je vakcinirano prvom dozom MRP vakcine 27,87 posto djece koja su tu dozu trebala primiti u prvoj godini života te 13,91 posto djece u drugim dobnim skupinama.

Drugu dozu MRP vakcine primilo je 34,6 posto djece prema programu imunizacije, odnosno šeste godine starosti i prije polaska u školu, te 25,8 posto djece drugih dobnih skupina.

BCG vakcinu protiv tuberkuloze, koja se daje odmah po rođenju, primilo je 97,36 posto.

Prvu dozu vakcine protiv hepatitisa B primilo je 98,75 posto, drugu dozu 85,74 posto, a treću doza 65,41 posto. Sve tri doze trebale bi se primiti do šestog mjeseca starosti.

Prvu dozu vakcine DTaP-IPV-Hib primilo je 79,43 posto djece, drugu dozu 69,99 posto, a treću dozu 54.75 djece koja su ih trebala primiti prema imunizacijskom kalendaru. Sve tri doze trebale bi se primiti do šestog mjeseca starosti.

Riječ je petovalentnoj vakcini protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja-pertusisa, dječje paralize i bakterije Haemophilusa influenze tip b koja uzrokuje razne infekcije poput upale uha, upale sinusa ili bronhitisa.

Iz ove institucije su naglasili da su pedijatri nadležni da, ako roditelji odbiju da vakcinišu svoju djecu, pozovu inspekciju, a inspekcija je nadležna za kažnjavanje tih roditelja.

"Kod nas ne postoji Zakon ili slično koji zabranjuje upis nevakcinisane djece u vrtiće i škole kako je slučaj u Evropi. Zadnja epidemija morbila je bila 2019. godine, i do sada nisu zabilježeni slučajevi pojave morbila u periodu od 2020. do 2024. godine", dodali su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, jednog od deset u entitetu Federacija BiH.

Epidemija morbila u Tuzlanskom kantonu, povratak gotovo iskorijenjenih bolesti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
XS
SM
MD
LG