Dostupni linkovi

Slučajevi morbila na jugu BiH, ljekari pozivaju na vakcinaciju


Vakcinacija protiv morbila, ilustracija
Vakcinacija protiv morbila, ilustracija

Slučajevi morbila, odnosno ospica, među djecom zabilježeni su i u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz zdravstvenih ustanova na tom području.

"U Domu zdravlja Mostar prijavljena su četiri slučaja ospica", saopćeno je iz te zdravstvene ustanove, najveće te vrste u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

"Djeca su zasad dobro. Prošli su bez nekih većih komplikacija", izjavio je za RSE epidemiolog u Domu zdravlja Mostar, dr Davor Pehar.

Iz te ustanove je saopćeno da je riječ o teškoj, ponekad i smrtonosnoj bolesti. Iz Doma zdravlja Mostar su kazali da su entitetu Federacija Bosne i Hercegovine prijavljena dva smrtna slučaja povezana s ospicama.

"Radi se o dvije mlade osobe starosti 17 i 18 godina. Epidemija ospica proglašena je u Sarajevskoj, Tuzlanskoj i Zeničko-Dobojskoj županiji, gdje je evidentirano više tisuća oboljelih", stoji u saopćenju.

Slučajevi morbila zabilježeni su i u Domu zdravlja Stari grad Mostar.

"Trenutno imamo sporadično pacijenata sa morbilima, ali uglavnom su to blaži oblici i blaže kliničke slike", izjavila je za RSE Azra Hadžić, specijalizantica pedijatrije u Domu zdravlja Stari grad Mostar.

Hadžić podsjeća da je riječ o bolesti čiji simptomi kod djece su najčešće najprije visoka tjelesna temperatura i do 40 stepeni, javlja se osip po tijelu, uz karakterističke promjene na sluznici, te lošije opće stanje djeteta.

Iz Doma zdravlja Mostar je saopćeno i da pozivaju sve roditelje, čija djeca "još nisu cijepljena protiv ove teške, ponekad i smrtonosne bolesti, da posjete našu ustanovu i cijepe ih".

"Već nekoliko dana nakon cijepljenja postiže se dobar imunološki odgovor koji može spriječiti pojavu simptoma kod neimune osobe", navodi se u saopćenju.

Epidemiolog u Domu zdravlja Mostar Davor Pehar je kazao za RSE da je posljednjih godina smanjen broj vakcinisane djece.

"Pod djelovanjem, ja bih rekao, neodgovornih osoba se šire dezinformacije da je cijepljenje protiv morbila povezano sa pojavom nekih neuroloških bolesti, što je znanstveno dokazano neistina", kazao je Pehar.

On je rekao da je, prema nekim procjenama, obuhvat vakcinisanja, između 55 posto i 60 posto.

"Ono čime nismo zadovoljni je cijepni obuhvat koji je daleko ispod onog koji mi očekujemo i koji bi u biti garantirao da se ospice uopće ne pojavljuju, a to je 95 posto", rekao je Pehar za RSE.

I u susjednom, Zapadnohercegovačkom kantonu, slab je procenat vakcinacije protiv morbila među djecom, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa epidemiologinja i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona Andrea Jurić.

"Kod nas u Zapadnohercegovačkoj županiji, ciljanom, drugom dozom (vakcine) je procijepljeno svega oko 50 posto djece", kazala je Jurić za RSE.

Ona je istakla kako nema nikakve druge, efektivne prevencije te bolesti nema, osim vakcinacije.

Podsjetila je da je još prošle zime bilo epidemije na sjeveru BiH u Bosni, te da je migracijama stanovništva tokom ljeta i godišnjih odmora, bolest stigla i na jug, u Hercegovinu.

Prema njenim riječima, olakšavajuća okolnost je što djeca trenutno ne idu u školu, pa se ne očekuje enorman broj zaraženih.

"Treba iskoristiti ovaj period, upravo sad, da se cijepe sva djeca koja nisu cijepljena ili docijepe ona koja nisu kompletno cijepljena", apelirala je Andrea Jurić.

XS
SM
MD
LG