Dostupni linkovi

Informacije o ruskoj obuci kod Banje Luke obavještajci BiH 'prekasno dobili od Moldavaca'


Akcija moldavske policije.
Akcija moldavske policije.

Ponovno je iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) potvrđeno su državljani Rusije i Moldavije proteklih 90 dana u više navrata prelazili, ulazili i izlazili iz Bosne i Hercegovine(BiH), kazao je u ponedjeljak Ilija Cvitanović, predsjednik parlamentarne komisije koja nadzire rad OSA-e BiH, za Radio Slobodna Evropa(RSE).

Cvitanović je nakon sjednice komisije 28. oktobra kazao za RSE da su im iz OSA-e BiH rekli da su informacije o tome da su ruski i moldavski instruktori provodili obuke na teritoriji BiH i Srbije "dobili prekasno, nakon što se sve dogodilo, i nisu mogli reagirati ranije".

Prve izvještaje o postojanju kampova u kojima su pojedinci obučavali mlade za izazivanje nereda u Moldaviji, objavile su policija i obavještajna agencija te zemlje, 17. oktobra. Tada su objavljeni i detalji koji govore o postojanju lokacija u BiH i Srbiji na kojima su mlade u kampovima obučavale osobe povezane s ruskim privatnim vojnim skupinama Ferma i Wagner.


Cvitanović kaže da su u istragu uključena brojna državna tijela BiH i da se još uvijek čeka potpuna informacija.

"Govorimo o nekim pojavnostima koje su još na razini indicija i koje se dokazuju. OSA radi s Graničnom policijom, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Tužiteljstvom BiH i proces ide svojim tijekom", kazao je Cvitanović koji je delegat u državnom Domu naroda.

Član komisije Šemsudin Mehmedović kazao je za Radio Slobodna Evropa da su, prema informacijama koje je OSA BiH dobila od moldavskih kolega, državljani Rusije i Moldavije boravili na lokaciji u blizini Banje Luke.

"Agencija (OSA) je nakon prikupljanja podataka potvrdila i da su im usluge pružali određeni građani BiH. Agencija nastavlja svoj rad da utvrdi da li je postojala eventualna krivična odgovornost građana BiH", kazao je Mehmedović.

On kaže da se postavilo pitanje "zašto je korišten prostor BiH za takvo što kad je bilo mnogo boljih i bližih prostora".

"Prije svega, tu su Moldavija i Rusija ili Srbija. OSA prikuplja podatke o tome", kazao je Mehmedović koji je zastupnik u državnom Parlamentu BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je izjavio 24. oktobra da su u Bosnu i Hercegovinu dolazili ljudi koji su "u ime i na račun Ruske Federacije obučavali pripadnike moldavskih timova".

Međutim, iz Ministarstva sigurnosti BiH su odbacili kao netačne informacije koje su objavile vlasti Moldavije.

"Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini ne raspolažu podacima da bilo gdje u BiH, pa ni u Republici Srpskoj (RS), postoje kampovi u kojima su navodno obučavane osobe iz Moldavije", saopćeno je iz kabineta ministra sigurnosti, Nenada Nešića, koji održava prijateljske veze s Rusijom i on i njegova stranka podržavaju Milorada Dodika, proruski orijentiranog predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

Dodik je ocijenio da je riječ o "podmetanju, propagandi i pažljivo odabranim aktivnostima i lažima koji su usmjereni ka rušenju RS-a i njenog rukovodstva", po povratku sa samita BRICS-a koji je održan u ruskom Kazanju gdje se susreo s Putinom.

Na konferenciji za medije, nakon sastanka kadrova njegove stranke u Istočnom Sarajevu 26. oktobra, među kojima su bili i zamjenici direktora OSA-e i SIPA Risto Zarić i Darko Ćulum, Dodik je imenovao ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u BiH koja je izvještaje o Rusima koji su u RS obučavali za nerede u Moldaviji ranije ocijenila uznemiravajućim.

Referendum o integraciji Moldavije u Evropsku uniju prošao je s vrlo tijesnom podrškom birača, usred navoda o ruskom miješanju kako se to ne bi dogodilo.

Teroristički napad u Bosanskoj Krupi

Cvitanović je kazao i da je na dnevnom redu sjednice 28. oktobra bio i nedavni napad na policiju u Bosanskoj Krupi.

Petnaestogodišnjak je u četvrtak navečer, 24. oktobra ušao u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, gradiću na sjeverozapadu Bosne, ubio policajca Ozrena Marana i ranio policajca Avdu Hasanovića.

Napad je označen kao teroristički čin.

"OSA je uključena u istragu o ovom činu koji je okarakteriziran kao teroristički i rade s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Tužiteljstvom BiH i sa MUP-om Unsko-sanskog kantona", kazao je Cvitanović za RSE. Cvitanović je dodao kako su u budžetu osigurana sredstva za OSA-u kako bi "na višu razinu mogli dići svoju preventivnu borbu protiv ovakvih pojavnosti".

"Ne smijemo ovo gurati pod tepih i od OSA-e je zatraženo da u punom kapacitetu sudjeluje u ovom slučaju i oni to intenzivno rade", kazao je Cvitanović.

Član komisije Šemsudin Mehmedović kazao je da "ostaje nejasnoća ko zapravo indoktrinira tu mladu populaciju u BiH da bi učinili tako što".

"Druga stvar koja je nejasna je kako jedan dječak od 14 godina može da počini ubistvo jednog i ozlijedi drugog policajca bez ikakvih posljedica što ostavlja nedoumice i u javnosti i kod članova komisije", kazao je Mehmedović.

Maloljetniku je određen jednomjesečni pritvor. Policijske agencije u BiH uhapsile su više osoba koje se, kako je navedeno iz Tužiteljstva BiH, dovode u izravnu vezu s maloljetnim počiniteljem terorističkog akta, kao i procesom njegove indoktrinacije u okviru djelovanja izvan institucionalnih i vjerskih udruženja u okviru kojih se kretao i osumnjičeni izvršitelj.

XS
SM
MD
LG