Dostupni linkovi

Osumnjičeni trgovac drogom Mladen Samardžija predat Tužilaštvu BiH


MUP RS predaje Mladena Samardžiju Tužilaštvu BiH, 12. decembar 2023.
MUP RS predaje Mladena Samardžiju Tužilaštvu BiH, 12. decembar 2023.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) entiteta Republika Srpska (RS) su 12. decembra predali Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Mladena Samardžiju, osumnjičenog za trgovinu drogom, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

On se tereti da je rukovodio organizovanom grupom, koja je krijumčarila veće količine teških opojnih droga iz Južne Amerike i Europske unije u Bosnu i Hercegovinu i susjedne zemelje.

Osumnjičeni tridesettrogodišnjak je duže vremena bio u bjekstvu.

Istraga protiv njega se vodi u okviru grupe predmeta u kojima su korišteni dokazi iz presretnutih komunikacija putem SKY i Anom aplikacija, naveli su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Samardžija, koji je rođen u Kranju u Sloveniji, uhapšen je 11. decembra u Olimpijskom centru Jahorina pored Sarajeva.

Policijska akcija je provedena u saradnji sa evropskom policijskom agencijom EUROPOL, a prilikom hapšenja su zaplijenjeni narkotici, novac, oružje i vozila, navodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja, Tužilaštvo će od Suda Bosne i Hercegovine zatražiti određivanje mjere pritvora, s obzirom da je duži period bio u bjekstvu.

MUP RS je ranije saopštio da Samardžija posjeduje državljanstvo Slovenije i Bosne i Hercegovine, te da je predat postupajućem tužilaštvu uz izvještaj o učinjenim krivičnim djelima "organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, pranje novca i ometanje rada pravosuđa".

Samardžiji je privremeno oduzeto 3.300 eura i 1.800 maraka, šest mobilnih telefona, tri pištolja, kao i evidencije i bilješke za koje policija sumnja da se odnose na prodaju droge, te pet putničkih vozila, naveo je MUP RS, i dodao da je za uhapšenim raspisana i međunarodna potjernica po zahtjevu Slovenije.

Samardžija je osumnjičen za trgovinu više od 40 kilograma kokaina i pola kilograma heroina a, nakon bjegstva iz Bosne i Hercegovine je nezakonitu trgovinu nastavio u Evropskoj uniji, Srbiji i Crnoj Gori, navodi MUP RS.

MUP RS-a se o hapšenju Samardžije oglasio i 11. decembra, kada je saopšteno da je tom prilikom oduzet jedan kilogram kokaina, 8.000 maraka i 122.580 eura, te četiri pištolja.

XS
SM
MD
LG