Dostupni linkovi

YIHR podneo tužbe protiv medija zbog 'govora mržnje' prema učesnicima festivala 'Mirëdita'


Mladi iz Srbije u poseti Prištini povodom festivala "Mirëdita, dobar dan" u maju 2023. godine.
Mladi iz Srbije u poseti Prištini povodom festivala "Mirëdita, dobar dan" u maju 2023. godine.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je da je podnela deset tužbi protiv različitih medija zbog "govora mržnje" prema učesnicima festivala "Mirëdita, dobar dan" koji će 27. juna početi u Beogradu.

Oni su 25. juna istakli da su podneli i žalbu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv "televizije s nacionalnom frekvencijom", krivičnu prijavu "protiv medija zbog izazivanja rasne i verske mržnje", kao i nekoliko krivičnih prijava protiv NN lica zbog "pretnji članovima organizacionog tima festivala".

"Uprkos tome što festival 'Mirëdita, dobar dan' promoviše kulturnu razmenu i pomirenje, učesnici, organizatori kao i sadržaj festivala su poslednje dve nedelje meta neosnovanih i zlonamernih optužbi pojedinih tabloida, dnevnih novina, televizijskih medija i pojedinaca", ističe YIHR u saopštenju.

Od osnivanja 2014. godine, manifestaciju u Beogradu prate protesti desničarskih organizacija i partija u pokušaju da spreče njeno održavanje.

Na otkazivanje ovog festivala koji promoviše kulturnu saradnju Srbije i Kosova, ove godine pozvali su i pojedini zvaničnici u Beogradu.

Festival "Mirëdita, dobar dan" se održava jednom godišnje, naizmenično u Prištini i Beogradu, sa ciljem da Kosovu približi srpsku kulturnu scenu, odnosno da publici iz Srbije predstavi savremenu kulturno-umetničku scenu Kosova.

Ove godine se održava u Beogradu od 27. do 29. juna.

Događaj organizuju nevladine Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Srbije i Integra sa Kosova.

XS
SM
MD
LG