Dostupni linkovi

Ministarstvo spoljnih poslova BiH odbilo da primi protestnu notu iz Srbije


Ministar spoljnih poslova BiH, Elmedin Konaković (arhivska fotografija)
Ministar spoljnih poslova BiH, Elmedin Konaković (arhivska fotografija)

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine je odbilo da primi protestnu notu koju im je 11. jula poslalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, saopšteno je iz bh. Ministarstva.

Kako je Ministarstvo u subotu 13. jula objavilo na društvenoj mreži X, odbili su primiti "politički pamflet pun istorijskog revizionizma, ne navodeći konkretno šta je tema note koja im je stigla.

Takođe su naveli i da je "samo slanje note na 11. juli, bolni datum u istoriji Bosne i Hercegovine, predstavlja uvredu, kako za žrtve i porodice, tako i za sve Bosance i Hercegovce".

Kao i svake godine, na taj datum se u Memorijalnom centru Potočari na istoku BiH obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske 1995. godine.

"Političke elite ustrajno nastavljaju zalagati čitav srpski narod u odbrani genocidnih politika i nastavljaju negirati genocid", navode iz Ministarstva.

Istaknuto je i da "države članice UN-a koje postuju međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava kao temeljnoj vrijednosti, poštujući Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima i pozitivne diplomatske prakse, ne komuniciraju na način kako je to navedeno u noti Ministarstva spoljnih poslova Srbije".

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije se ne pominje upućivanje protestne note Bosni i Hercegovini.

Aktivisti traže da vlasti Srbije prekinu sa negiranjem genocida u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00
XS
SM
MD
LG