Dostupni linkovi

Ministarstvo u Hrvatskoj tvrdi da investitor hidroelektrane na Uni ima pravomoćne dozvole


Protest protiv izgradnje mini hidroelektrane na Uni u mjestu Donja Suvaja, Hrvatska, august 2024.
Protest protiv izgradnje mini hidroelektrane na Uni u mjestu Donja Suvaja, Hrvatska, august 2024.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Hrvatske objavilo je 13. augusta da ne može poništiti pravomoćne dozvole za izgradnju male hidroelektrane "Una-mlin" blizu izvora rijeke Une, osim ako se u krivičnom postupku ne utvrdi da su "navedeni akti izdani kao posljedica krivičnog djela".

Poslije nedavnih protesta protiv izgradnje hidroelektrane, to ministarstvo je na web-stranici navelo da investitor Pipra iz Gračaca ima potrebne dozvole za izgradnju male hidroelektrane na Uni, koja se gradi na građevinskom području, izvan zaštićenog spomenika prirode.

Nadzor zakonitosti izdavanja dozvola, kako je saopćilo ministarstvo, proveden je na zahtjev Državnog inspektorata, te je utvrđeno da investitor posjeduje pravomoćne dozvole za izgradnju.

Utvrđeno je i "kako se predmetni zahvat (gradnja hidroelektrane) ne nalazi na području obuhvata Vrela Une koje je zaštićeni spomenik prirode, sukladno rješenju od 20. veljače 1968. koje je donijela tadašnja Socijalistička Republika Hrvatska, odnosno Republički zavod za zaštitu prirode iz Zagreba", izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva Hrvatske.

Ističe se i da "prema važećem Prostornom planu uređenja Općine Gračac predmetna lokacija nalazi se unutar građevinskog područja i na području na kojem je moguća izgradnja malih hidroelektrana".

Na gradnju mini hidroelektrane su krajem jula upozorili predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zbog njene gradnje je više puta održan protest na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj i BiH, gdje je zatraženo da radovi budu zaustavljeni.

Investitor Pipra d.o.o. nije odgovorio na raniji upit Radija Slobodna Evropa posjeduje li sve dokumente i da li će zaustaviti izgradnju.

Zaštićena rijeka Una na udaru, niče hidroelektrana bez važećih dozvola
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Povodom gradnje mini hidroelektrane, reagirale su i institucije Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH saopćili su 26. jula kako je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine proslijedilo "dokumentaciju" vlastima u Zagrebu zbog izgradnje mini hidroelektrane u blizini izvora rijeke Une.

Razlog je, kako je navedeno, što je Hrvatska "namjerno ili ne, propustila provesti postupak procjene uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, što je bila obaveza u ovom slučaju".

Obustavu izgradnje mini hidroelektrane je 25. jula zatražilo i Ministarstvo okoliša iz drugog bosanskohercegovačkog entiteta, Republike Srpske.

U svom toku kroz Federaciju BiH rijeka Una uživa zaštitu u kategoriji nacionalnog parka, dok je u Republici Srpskoj zaštićena kao park prirode.

Vrelo rijeke Une 1968. godine zaštićeno je kao hidrološki spomenik prirode, navedeno je i u planu upravljanja područjem ekološke mreže doline Une Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske za period od 2023. do 2032. godine.

U Ministarstvu graditeljstva Hrvatske dodaju da su 11. augusta "zaprimili prijedlog da se oglasi ništavnom građevinska dozvola koju je izdala Zadarska županija 6. listopada 2016., kao i rješenje o produženju važenja građevinske dozvole izdane od strane Zadarske županije 3. listopada 2019.".

Saopćeno je da u prijedlogu podnositelji navode da se gradnjom hidroelektrane čine određena krivična djela protiv okoliša.

"O osnovanosti ovog prijedloga odlučit će se u upravnom postupku u za to zakonom propisanim rokovima", poručilo je hrvatsko ministarstvo.

XS
SM
MD
LG