Dostupni linkovi

Ministarstvo državne uprave Srbije demantovalo tvrdnje CRTE o izborima


Glasanje na izborima u Beogradu u decembru 2023.
Glasanje na izborima u Beogradu u decembru 2023.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije demantovalo je 30. maja tvrdnje nevladine organizacije CRTA da taj Vladin resor nije sproveo reviziju biračkog spiska u skladu sa zakonom, a povodom predstojećih izbora u Srbiji.

"Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ističe da su svi članovi Radne grupe za unapređenje izbornog procesa koji su izrazili želju da izvrše uvid u Jedinstveni birački spisak imali priliku, u periodu od tri dana u unapred zakazanim terminima, da se uvere u ispravnost izvršenog posla", navodi se u saopštenju.

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku kojim se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.

Te izmene i dopune dogovorene su na razgovorima poslanika vlasti i opozicije, a smisao odredbe je da se spreči "migracija birača", kako su naveli pojedini predstavnici opozicije u Srbiji.

Posmatračka misija CRTA saopštila je 29. maja da nema poboljšanja izbornih uslova u Srbiji, uoči izbora koji će biti održani 2. juna.

Šef misije CRTA Raša Nedeljkov rekao je na konferenciji za novinare da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu "nije sprovelo kompletnu reviziju biračkog spiska" u skladu sa novim zakonom, te da nisu obuhvaćeni svi birači na koje se odnose izmene.

Nedeljkov je rekao i da nije bilo institucionalnog odgovora na brojne nepravilnosti, izborni inženjering, nezakonitu migraciju, zaključke međunarodnih institucija, a da se određeni pomak može konstatovati samo u procesu dijaloga u okviru Radne grupe za unapređenje izbornih uslova, prenela je Beta.

"Taj proces u Skupštini doveo je do samo dva dogovora, jedan da se izbori za Beograd i preostale opštine održe 2. juna i drugi da se pokuša anulirati ili bar amortizovati nedozvoljeni način uticaja na volju birača tako što se izmenio Zakon o jedinstvenom biračkom spisku", rekao je Nedeljkov.

Radnu grupu za unapređenje izbornih uslova čine po dva predstavnika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, političke stranke nacionalnih manjina koje nemaju poslaničku grupu u Narodnoj skupštini, kao i organizacije civilnog društva, udruženje CRTA, Centar za slobodne izbore i demokratiju i Transparentnost Srbija.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić raspisala je za 2. jun lokalne izbore u još 66 gradova i opština Srbije u kojima oni nisu održani u decembru 2023. godine.

Izbori za Beograd održani su 17. decembra zajedno pa parlamentarnim i pokrajinskim. Međutim, do njihovog ponavljanja dolazi budući da nijedna stranka i koalicija nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na tim izborima. OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) izdala je 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG