Dostupni linkovi

Ministar policije Srbije u poseti Kini


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić otputovao je u zvaničnu posetu Kini, saopšeno je 7. septembra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) navelo je da će učestvovati na Globalnom forumu o saradnji u oblasti javne bezbednosti u Lianjungangu, gde će razgovarati sa ministrom javne bezbednosti Kine Vangom Sjaohongom, i obići srpske policajce koji u Guangdžou treću godinu za redom rade u zajedničkim patrolama sa kineskim kolegama.

Poslednje tri godine i policajci iz Kine sa kolegama iz Srbije patroliraju u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, gradovima koje najčešće posećuju kineski turisti.

Objavljeno je da če Dačić u Guangdžou prisustvovati vežbi specijalnih policijskih jedinica.

Odnose sa Kinom Srbija jača od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na vlast 2012. godine.

Predsednik Kine Si Đinping u maju je posetio Beograd, na 25. godišnjicu NATO bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu, što je bila njegova druga poseta u deset godina.

Kina i Srbija, koja je više od decenije kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, potpisale su 2016. deklaraciju o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Sedam godina kasnije Peking i Beograd potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini.

Kina u Srbiji poslednjih godina ima brojne investicije od kojih su najveće vlasništvo u Železari Smederevo, Rudarsko-topioničarskom basenu Bor i fabrici za proizvodnju guma Linglong u Zrenjaninu.

Kina je u Srbiji izgradila beogradski Pupinov most na Dunavu, deo autoputa Miloš Veliki i rekonstruisala termoelektranu Kostolac.

XS
SM
MD
LG