Dostupni linkovi

Ministar odbrane BiH: Tužilaštvo i Schmidt trebaju reagirati na poteze RS-a i Dodika


Zukan Helez, ministar odbrane BiH, maj 2023.
Zukan Helez, ministar odbrane BiH, maj 2023.

"Izvršen je najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum", objavio je na svom Facebook profilu ministar odbrane BiH Zukan Helez nakon što je bh. entitet Republika Srpska zakonom odbacio primjenu odluka državnog Ustavnog suda BiH.

On poziva visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljene ovlasti, i tako "BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio".

Ministar je također sugerirao da je potrebno "procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH".

"Dakle, pozivam Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH (glava XVI, član 156) radi svoj posao", poručio je Helez.

Helez smatra kako je usvajanjem Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji bh. entiteta izvršen najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je 28. juna Zakon o neprimjenjivanju odluka državnog Ustavnog suda u tom entitetu.

Većina u Skupštini RS predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, uz podršku dijela opozicije usvojila je novi zakon, sporeći to što je Ustavni sud BiH izmijenio Pravilnik o svom radu.

Izmjenom Pravilnika, na sjednicama, na kojima se odlučuje o određenim pitanjima ne moraju prisustvovati sudije iz RS-a, čime su spriječene moguće blokade odlučivanja iz ovog bh. entiteta.

XS
SM
MD
LG