Dostupni linkovi

Tužilaštvo istražuje lažni video zapis premijera Srbije na Fejsbuku


Premijer Srbije Miloš Vučević, 8. maj 2024.
Premijer Srbije Miloš Vučević, 8. maj 2024.

Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja zbog video zapisa u kom je upotrebom veštačke inteligencije kreirana izjava premijera Srbije Miloša Vučevića.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom 4. jula, zahtev je podnet policijskim službenicima Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, a povodom video zapisa koji je objavljen na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) na nalogu pod nazivom "Corvus01".

Dodaje se da je tim zahtevom zatraženo od kompanije "Meta Platforms" u čijem vlasništvu je Fejsbuk da ukloni nalog na društvenoj mreži, kako je navedeno, uz prethodno prikupljanje podataka o nalogu i njegovom korišćenju.

Kabinet premijera Srbije Miloša Vučevića saopštio je 3. jula da se na Fejsbuku pojavio lažni snimak predsednika Vlade na kojoj govori o nepostojećim projektima vlade.

Dodaje se da je podneta je krivična prijava protiv NN lica i radi se na utvrđivanju identiteta lica koje stoji iza profila i naloga "Corvus01" na kome je objavljen lažni video.

XS
SM
MD
LG