Dostupni linkovi

Dodik protiv obraćanja ministrice Turković pred Vijećem sigurnosti UN-a


Dodik se usprotivio i obraćanju Svena Alkalaja, ambasadora i stalnog predstavnika pri UN-u, koji je uprkos tome, 8. juna govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a.
Dodik se usprotivio i obraćanju Svena Alkalaja, ambasadora i stalnog predstavnika pri UN-u, koji je uprkos tome, 8. juna govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), na kojoj će zemlje članice razmatrati ostavku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Incka (Inzko), trebalo bi da bude održana u utorak, 29. juna u Njujorku (New York) po lokalnom vremenu u 15 sati, odnosno u 21 sat po srednjoevropskom.

Pred Vijećem sigurnosti bi trebalo da se obrati ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, čemu se protivi predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

On je, kako je objavljeno na zvaničnom twitter nalogu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je predsjednik, uputio pismo ambasadoru Estonije, Svenu Jirgensonu (Jorgenson) koji predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, u kojem je naveo da ministrica Turković nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN-a.

Ostavku na mjesto visokog predstavnika u BiH Valentin Incko je podnio 27. maja, a na toj poziciji bio je od 2009. godine.

Istog dana je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH donio odluku da tu funkciju 1. avgusta ove godine preuzme njemački diplomata Kristijan Šmit (Christian Schmidt). Ruska Federacija se nije složila sa ovom odlukom.

Inače, ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković već se nalazi u Njujorku gdje se, u ponedjeljak, 28. juna, sastala sa sa Antoniem Guterešom (Antonio Gutteres), generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija.

Ona je prilikom tog sastanka, između ostalog, poručila da BiH treba rješenja koja će ojačati državu, te da su česte blokade i opstrukcije donošenja odluka zloupotrebom zaštitnih mehanizama koji su ostavljeni u Dejtonskom sporazumu.

Dodik se, podsjetimo, usprotivio i obraćanju Svena Alkalaja, ambasadora i stalnog predstavnika pri UN-u, koji je uprkos tome, 8. juna govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a.

U svom obrazloženju u pismu koje je tada, prije Alkalajevog obraćanja, uputio Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Dodik je naveo kako "Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja".

On također smatra i da je neprihvatljivo imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH bez Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Visoki predstavnik za BiH je međunarodni predstavnik UN-a koji nadgleda i koordinira sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je konačni je tumač Aneksa 10 (Sporazum o civilnom sprovođenju) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Visokog predstavnika imenuje Vijeće sigurnosti UN-a svojom rezolucijom, a po preporuci Vijeća za provođenje mira.

XS
SM
MD
LG