Dostupni linkovi

Ministarka u Vladi Srbije Milica Đurđević Stamenkovski nema diplomu koju je navela u biografiji


Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije (arhivska fotografija)
Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije (arhivska fotografija)

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije Milica Đurđević Stamenkovski nije diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu kako je to navela u zvaničnoj biografiji, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Đurđević Stamenkovski postala je ministarka u maju kada je formirana nova Vlada Srbije iako njena desničarska stranka Zavetnici nije prešla cenzus na parlamentarnim izborima.

Fakultet političkih nauka u Beogradu naveo je za CINS da je Đurđević Stamenkovski upisala taj fakultet 2009. godine, ali da studije nije završila i da je 2020. izgubila status studenta.

Milica Đurđević Stamenkovski je u svojim biografijama, uključujući i zvaničnu na sajtu Vlade Srbije, navodila da je na beogradskom Fakultetu političkih nauka stekla zvanje diplomiranog politikologa.

Ona je za CINS rekla da je diplomu stekla tek ove godine, ali na ruskom Institutu za dijasporu i integracije. Za to nije pružila dokaz jer je, prema njenim rečima, predala dokumentaciju za upis na magistarske studije na Ruskom državnom socijalnom univerzitetu.

CINS je naveo da nije želela da odgovori na druga pitanja poput zašto je izabrala ovaj Institut, kako se tamo upisala i koji je studijski program završila, već je novinare uputila na Institut.

Institut za dijasporu i integracije naveo je u odgovoru za CINS da je "Milica Đurđević Stamenkovski od 2020. do 2024. prošla obuku na Institutu država SNG (Institut za dijasporu i integracije), specijalnost politikologija."

U odgovoru se navodi da je program trajao 260 akademskih sati, te da se taj program realizuje na ruskom jeziku, "uzimajući u obzir posebnosti za strane studente".

Međutim, sa Instituta nisu odgovorili na pitanja da li je diploma stečena na ovaj način ekvivalenta diplomi osnovnih akademskih studija, kao ni da li su joj priznali ispite koje je položila na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Na sajtu Instituta za dijasporu i integracije se navodi da je osnovan 1996. godine "kao samostalna neprofitna organizacija".

Među osnivačima Instituta su, kako stoji na sajtu, Moskovski državni univerzitet Lomonosov, Moskovski državni institut međunarodnih odnosa Ministarstva inostranih poslova Rusije, te instituti Ruske akademije nauka.

Institut je osnovan na inicijativu Konstantina Fedoroviča Zatulina, člana vladajuće Jedinstvene Rusije, koji se nalazi i na mestu direktora od 1996.

Institut navodi da ima predstavništva i partnerske organizacije u Jerevanu, Sevastopolju, Tiraspolju, Minsku i Beogradu.

U međuvremenu je opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio od premijera Miloša Vučevića hitno razrešenje ministarke zbog obmanjivanja javnosti o stečenom obrazovanju.

"Nedostatak fakultetske diplome može se nadomestiti stečenim praktičnim znanjem i iskustvom, ali moralni nedostaci osobe koja godinama laže o svom obrazovanju su nenadoknadivi", naveli su u saopštenju.

Takođe je opoziciona Demokratska stranka zatražila od Milice Đurđević Stamenkovski da bez odlaganja podnese ostavku na mesto ministarke.

Premijer Miloš Vučević nije reagovao odmah po objavljivanju navoda o diplomi ministarke Milice Đurđević Stamenkovski.

XS
SM
MD
LG