Dostupni linkovi

Istraživačka novinarka i advokat prebačeni u Moskvu nakon napada u Čečeniji


Advokat Aleksandar Nemov i novinarka Elena Milašina, ilustrativna fotografija
Advokat Aleksandar Nemov i novinarka Elena Milašina, ilustrativna fotografija

Ruska novinarka Elena Milašina i advokat Aleksandar Nemov, koji su pretučeni u južnoj Čečeniji, prebačeni su u bolnicu u Moskvi, objavila je Novaja gazeta na Telegram nalogu u sredu, 5. jula.

Ruska novinarka, koja radi za nezavisni list Novaja gazeta, napadnuta je dan ranije, u utorak, 4. jula, ubrzo nakon što je sa advokatom stigla sa lokalnog aerodroma u glavni grad Čečenije Grozni.

Milašina i Nemov su pod pretnjom pištoljem pretučeni, a napadači su novinarki obrijali glavu i ofarbali je zelenom bojom, preneo je Rojters.

Oni su prebačeni u lokalnu bolnicu gde je konstantovano da su Milašinoj polomljeni prsti na ruci i da povremeno gubi svest, saopštila je ruska nevladina organizacija za ljudska prava Memorijal.

Na Telegram nalogu Novaje gazete objavljeno je da su da su njih dvoje prebačeni u bolnicu u Moskvi.

Milašina i Nemov su 4. jula odleteli u Grozni na objavu presude Zaremi Musaevoj, majci progonjenih čečenskih aktivista Abubakara, Ibragima i Bajsangura Jangulbajeva i supruzi bivšeg sudije Vrhovnog suda Saidija Jangulbajeva.

Ona je u utorak, 4. jula osuđena na pet i po godina zatvora "zbog prevare i napada na policajce".

Čečenske vlasti su u utorak uveče prokomentarisale napad na Elenu Milašinu i Aleksandra Nemova. "Naložio sam nadležnim službama da ulože sve napore da identifikuju napadače", rekao je šef republike Ramzan Kadirov, prenosi Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Čečenski ministar za štampu Ahmed Dudajev je, komentarišući napad, rekao da se u slučaju može videti "karakteristični rukopis zapadnih obaveštajnih službi".

Ombudsman Čečenije Mansur Soltaev rekao je da napadači na Milašinu i Nemova još nisu pronađeni, jer su putovali u automobilu bez registarskih oznaka.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je istragu o tome šta se dogodilo sa Elenom Milašinom i Aleksandrom Nemovim, ali nema informacija o pokretanju krivičnog postupka.

XS
SM
MD
LG