Dostupni linkovi

Sastanak Zorana Milanovića i Milorada Dodika na Hvaru


Sa ranijih susreta predsjendika Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika BiH entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.
Sa ranijih susreta predsjendika Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika BiH entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik održali su na Hvaru radni sastanak, priopćeno je iz Milanovićevog kabineta.

Kako se navodi, razgovarali su o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima te susjedne države s Republikom Hrvatskom.

Posebno su razgovarali o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

Inače, iz hrvatskog političkog vrha, kao i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH više puta su se žalili tvrdeći da se hrvatski član tročlanog Predsjedništva BiH bira glasovima Bošnjaka.

"Dodik je informirao predsjednika Milanovića o razgovorima i procesima kojima se pokušava riješiti institucionalna i politička kriza u BiH, pri čemu su se složili kako je to nužno kako zbog dobrobiti sva tri naroda u BiH, tako i zbog ubrzavanja europskih integracija BiH", stoji u priopćenju.

Iz Milanovićevog kabineta navode da Republika Hrvatska podržava i pozdravlja sve dogovore legitimnih političkih predstavnika triju naroda u BiH koji osiguravaju njihovu ravnopravnost, stabilnost BiH i njen europski put.

Inače, u BiH se produbila institucionalna kriza nakon odluke vlasti u entitetu Republika Srpska da donesu zakone o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt poništio je ove zakone.

Takođe, čelnici Republike Srpske kažu da ne priznaju Schmidta, njemačkog diplomatu, "jer Vijeće sigurnosti UN-a nije podržao njegovu nominaciju".

UN ne imenuje visokog predstavnika, a rezolucija koju su u Vijeću sigurnosti protiv njegovog imenovanja uložile Kina i Rusija je odbijena.

Visokog predstavnika imenuje Vijeće za provedbu mira (PIC).

PIC je izabrao Schmidta bez saglasnosti Rusije.

XS
SM
MD
LG