Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv tri osobe u Srbiji zbog sumnje da su krijumčarili migrante


Policija Srbije u blizini granice sa Mađarskom (ilustrativna fotografija)
Policija Srbije u blizini granice sa Mađarskom (ilustrativna fotografija)

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podiglo je optužnicu protiv trojice muškaraca zbog sumnje da su 14. avgusta omogućili nedozvoljeni tranzit stranim državljanima.

"Postoji opravdana sumnja da su omogućavali nedozvoljeni tranzit kroz Srbiju i krijumčarili 14 migranata, državljana Maroka, Jemena, Palestine i Sirije, kao i još pet stranih državljana koji su pobegli sa lica mesta", dodalo je VJT.

VJT ih sumnjiči da su to uradili po prethodnom dogovoru, "u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi".

Kako je navedeno, sumnja se i da su migranti, bez propisanih dokumenata, izbegavajući graničnu kontrolu, van mesta određenog za prelazak državne granice, ušli i boravili nezakonito na teritoriji Srbije.

Tužilaštvo je predložilo sudu da trojici osumnjičenih produži pritvor da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu, piše u saopštenju VJT.

Sudu je predloženo i da se jednom od njih oduzme vozilo koje je, po navodima tužilaštva, upotrebljeno za izvršenje krivičnog dela.

Srbija se nalazi na takozvanoj "Balkanskoj izbegličkoj ruti" kroz koju, bežeći od rata i siromaštva, ljudi u pokretu pokušaju da se domognu država Evropske unije.

Često su na tom putu primorani da plaćaju mrežu krijumčara koji ih ilegalno prevoze preko granica, što neretko rezultira velikim nesrećama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je 17. septembra da je od 1. januara do 2. septembra 2024. u Srbiji evidentiran pad od 61,8 odsto u broju nezakonitih prelazaka državne granice u odnosu na isti period 2023.

MUP je naveo da je prošle godine bilo 26.775 takvih slučajeva, a ove 10.216.

XS
SM
MD
LG