Dostupni linkovi

Migranti spašeni iz Drine zbrinuti u prihvatnim centrima u Srbiji


Pripadnici srpske policije pretražuju obalu reke Drine u blizini Ljubovije, na zapadu Srbije, 22. avgust 2024.
Pripadnici srpske policije pretražuju obalu reke Drine u blizini Ljubovije, na zapadu Srbije, 22. avgust 2024.

Migranti koji su spašeni iz Drine nakon prevrtanja čamca u četvrtak, 22. avgusta zbrinuti su u prihvatnim centrima u Srbiji, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije.

Kako je precizirano u saopštenju, nakon medicinskog zbrinjavanja povređenih i sprovođenja neophodne procedure od strane nadležnih organa, Komesarijat je obezbedio smeštaj i zbrinuo ukupno 16 lica, od kojih je 6 maloletnika bez pratnje roditelja.

"Oni su smešteni u prihvatni centar Komesarijata, namenjen za smeštaj dece bez pratnje, dok su preostala lica zbrinuta u drugim prihvatnim centrima kojima rukovodi Komesarijat", stoji u saopštenju.

Deset tela utopljenika izvučeno je iz Drine, među kojima i telo bebe, nakon što se u noći sa srede na četvrtak prevrnuo čamac sa migrantima koji su iz Srbije pokušali da pređu reku ka Bosni i Hercegovini.

"Zahvaljujući brzoj akciji spasilačkih timova, 18 osoba je spašeno, uključujući 10 dece. Prema dostupnim informacijama, najviše lica je poreklom iz Sirije", piše u saopštenju Komesarijata.

U centru gde su smešteni povređeni migranti, obezbeđena je i psihološka podrška, koju će pružati stručnjaci iz organizacija IAN i UNHCR.

"Naše kolege su dobile dodatne instrukcije za postupanje kako bi se osigurala puna zaštita i podrška deci koja su noćas smeštena u Centar", saopštio je Komesarijat.

Komesarijat za izbeglice i migracije izrazio je žaljenje povodom tragičnog događaja.

"Ovaj slučaj ponovo skreće pažnju na ogromne rizike sa kojima se migranti suočavaju prilikom ilegalnih prelazaka granice, ugrožavajući svoje živote u opasnim uslovima", piše u saopštenju.

Apelovali su na međunarodnu zajednicu da intenzivira napore u pronalaženju održivih rešenja za migrantsku krizu, kako bi se sprečile ovakve tragedije u budućnosti.

"Istovremeno, pozivamo na hitno procesuiranje organizatora ilegalnih prelazaka preko reke Drine, jer ovakvi postupci direktno ugrožavaju ljudske živote", saopštili su iz Komesarijata.

U proteklih deset godina reka Drina odnela je najmanje 40 života migranata koji su pokušavali da je pređu, pokazuju podaci Radija Slobodna Evropa od februara 2024. godine.

XS
SM
MD
LG