Dostupni linkovi

Obustavljena potraga za nastradalim migrantima u Drini


Rijeka Drina u blizini lokacije na kojoj se prevrnuo čamac s migrantima, 23. august 2024.
Rijeka Drina u blizini lokacije na kojoj se prevrnuo čamac s migrantima, 23. august 2024.

Civilna zaštita entiteta Republika Srpska obustavila je u petak, 23. augusta, potragu na Drini jer preživjeli migranti tvrde da nema više nestalih, nakon što je u četvrtak i petak pronađeno 11 tijela nastradalih u prevrtanju čamca u noći između 21. i 22. augusta.

Informaciju o obustavljanju potrage za Radio Slobodna Evropa potvrdio je Boris Trninić, direktor Civilne zaštite Republike Srpske (RS).

Nesreća s prevrtanjem čamca desila se u mjestu Tegare, na granici Srbije i Bosne i Hercegovine. Među nastradalima je i devetomjesečna beba.

"Potraga je zasad obustavljena", rekao je Trninić za RSE. Može biti nastavljena ako istraga pokaže da je bilo više od 11 osoba koje su nestale u prevrtanju čamca, pojasnio je direktor Civilne zaštite.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine naredilo je provođenje istrage zbog krijumčarenja migranata preko Drine, rečeno je iz ove institucije ranije u petak za RSE.

"Nepoznate osobe sa područja Srbije u BiH [su] pokušale prokrijumčariti veći broj migranata, uslijed čega je došlo do prevrtanja čamca na rijeci Drini, grupa migranta isplivala je na obalu, a tijela više migranta izvučena su iz rijeke", navodi se u saopćenju.

Iz Službe za poslove za strancima BiH za RSE je rečeno da je dio migranata koji su uspjeli prijeći Drinu smješten u prihvatne centre u BiH, a dio njih je u Srbiji.

'Ljudi su pokušavali da isplivaju na obalu': Svjedokinja tragedije na Drini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Od spašenih 15 migranata s prvog čamca, 12 je maloljetnih, navode iz Službe. Za njih je, kako je rečeno, osigurano zdravstveno zbrinjavanje i smještaj u prihvatnim centrima u Sarajevu.

U Srbiji je Komesarijat za izbjeglice i migracije saopćio da je 18 osoba spašeno, uključujući desetero dece.

XS
SM
MD
LG