Dostupni linkovi

Šta piše u Memorandumu o razumevanju koji su potpisale Srbija i EU?


Učesnici Samita o održivim sirovinama u Beogradu, 19. jula 2024.
Učesnici Samita o održivim sirovinama u Beogradu, 19. jula 2024.

Tokom Samita o održivim sirovinama u Beogradu je u petak potpisan Memorandum o razumevanju između Evropske unije (EU) i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

U tekstu Memoranduma piše da za cilj ima da razvije zajednički korisno strateško partnerstvo o održivim sirovinama, lancima vrednosti baterija i električnim vozilima, a u skladu sa Novim planom rasta za Zapadni Balkan.

"Istovremeno poboljšavajući integraciju Srbije u jedinstveno tržište EU i dalje jačanje njenog ekonomskog, socijalnog i ekološkog približavanja EU, čvrsto zasnovano na poštovanju evropskih vrednosti i principa", piše u Memorandumu.

Kako dalje piše, na osnovu Pisma o namerama koje su potpisali predstavnici Vlade Srbija i EU 22. septembra 2023. u Njujorku, obe strane su prepoznale zajedničku ambiciju da ojačaju i prošire svoju saradnju u oblasti kritičnih sirovina i lanca vrednosti električnih vozila, uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu.

"Zasnovano na zajedničkoj potrebi da se uhvate u koštac sa klimatskim promenama, slede zelena tranzicija i obezbeđivanje stabilnosti snabdevanja održivom energijom, materijalima i tehnologijama koje su ključne za očuvanje konkurentnosti njihovih ekonomija, uz minimiziranje uticaja na životnu sredinu i povećanu otpornost strateških ekosistema, strane žele da uspostave strateško partnerstvo", piše u tekstu Memoranduma.

Srbija i EU, kako se navodi, prepoznaju da je obezbeđivanje održivog snabdevanja sirovinama, posebno kritičnim sirovim materijalima, "od suštinskog značaja za promovisanje zelene i digitalne ekonomske tranzicije".

"I Zeleni dogovor EU i Zelena agenda za Zapadni Balkan identifikujte baterije kao ključnu revolucionarnu tehnologiju za prelazak na obnovljivu energiju. Održivo proizvedene baterije će biti ključ za dekarbonizaciju transportnog i energetskog sektora, smanjenje emisije ugljen dioksida i stvaranje zelenog rasta i kvalitetnih poslova", piše u tekstu.

Ekološki katanac na Ustavnom sudu Srbije zbog projekta 'Jadar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Kako se dodaje, očekuje se da će u narednoj deceniji globalna potražnja za baterijama porasti do 20 puta zbog veće upotrebe električnih vozila, primene stacionarnog skladištenja energije, kao i industrijske i pomorske primene.

Dogovoreno je i da saradnja u ovom pogledu na obostranu korist može pružiti mogućnost uspostavljanja sigurne, pristupačne i održive nabavke baterija i električnih vozila, uključujući i relevantne komponente.

Piše i da će strane sarađivati kako bi osigurale puno poštovanje ljudskih prava i primenu ekoloških, društvenih i upravljačkih standarda i održivu praksu.

Memorandum o razumevanju je potpisan u trenutku kad se vlast u Srbiji suočava sa protivljenjem stanovnika Jadra na zapadu zemlje, opozicije i ekoloških aktivista, koji strahuju zbog ugrožavanja životne sredine.

XS
SM
MD
LG