Dostupni linkovi

Šta očekuje studente Megatrenda nakon oduzimanja dozvole?


Zgrada Univerziteta Megatrend na Novom Beogradu, 6. septembar 2024.
Zgrada Univerziteta Megatrend na Novom Beogradu, 6. septembar 2024.

Privatni Univerzitet Megatrend u Beogradu, koji je godinama bio izvor afera, izgubio je dozvolu za rad. Time je dodata još jedna stavka na listi kontroverzi koje prate rad ove visokoškolske ustanove, ali i njenog vlasnika Miću Jovanovića.

Naime, iako je rešenje o tome objavljeno na sajtu Ministarstva prosvete, Jovanović tvrdi da je u pitanju lažna vest koju je neko "poturio".

"To je samo predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Pre četiri dana sam razgovarao sa ministarkom i ona je rekla da u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju imamo važeću dozvolu još dve godine", rekao je Jovanović za dnevnik Danas, 5. septembra.

Suprotno njegovim tvrdnjama, Ministarstvo je saopštilo da je rešenje o tome donelo 26. avgusta, a na osnovu odluke Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju koje je odbacilo zahtev Univerziteta Megatrend za novu redovnu akreditaciju.

Ne navode se razlozi za odbijanje zahteva za akreditaciju.

Kada ustanova dobije akreditaciju, ona važi narednih sedam godina.

Ministarstvo podseća da, prema zakonu, visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad može da podnese zahtev za izdavanje nove dozvole za rad po isteku roka od godinu dana od ukidanja dozvole.

Rešenje Ministarstva za studente

Ukoliko neko završi studije na neakreditovanom fakultetu ili studijskom programu, diploma mu neće važiti.

U rešenju koje je objavilo Ministarstvo navodi se da će, vodeći se zakonskim propisima, ministar prosvete u roku od 30 dana od dana prestanka rada Univerziteta Megatrend, doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima ove visokoškolske ustanove.

Naime, njima bi trebalo da bude omogućeno da studije završe na srodnom programu neke druge akreditovane ustanove.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, troškove daljeg školovanja studenata koji su se u momentu oduzimanja dozvole upisali na neki od Megatrendovih fakulteta, snosiće ta visokoškolska ustanova.

Postupak oduzimanja akreditacije

Komisija za akreditaciju je Stručni organ Nacionalnog akreditacionog tela.

Ona sprovodi postupak akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa i postupak provere kvaliteta visokoškolskih ustanova.

Ukoliko visokoškolska ustanova ne ispuni obaveze u pogledu kvaliteta, Nacionalno akreditaciono telo određuje visokoškolskoj ustanovi mere za ispravljanje nedostataka i naknadnog praćenja.

Ukoliko te mere ne sprovede, donosi se rešenje o oduzimanju akreditacije studijskog programa, odnosno akreditacije visokoškolske ustanove.

Protiv tog rešenja visokoškolska ustanova može da uloži žalbu.

O privatnom Univerzitetu Megatrend

Uz poruku "Što su veće klevete i laži, Megatrend nam je miliji i draži", ovaj privatni univerzitet na svom sajtu i dalje navodi da ima akreditovanih 12 fakulteta.

Za sebe kažu i da su "najbolji privatni univerzitet u Evropi".

Megatrend je osnovan pre 30 godina, u vreme vlasti bivšeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića.

Sam Jovanović ne krije da je socijalista, ali je bio blizak svim prethodnim vlastima, pa je tako 2008. godine, tadašnji predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić održao predavanje na tom univerzitetu.

Afere koje prate Megatrend

Poslovanje privatnog Univerziteta Megatrend i njegovog vlasnika Miću Jovanovića godinama prate brojne kontroverze.

Juna 2014. godine grupa profesora iz Londona analizirala je doktorski rad tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je nostrifikovao Megatrend, i iznela sumnje da je reč o plagijatu.

Univerzitet je kao "neistinite i zlonamerne" ocenio optužbe da je bilo ko od njihovih studenata svoju diplomu stekao na nezakonit način.

Saopštili su da je Nebojša Stefanović zakonito završio osnovne, magistarske i doktorske studije na tom univerzitetu.

Iste godine je i tadašnji rektor Univerziteta Megatrend, Mića Jovanović, podneo ostavku, nakon što je otkriveno da nikad nije doktorirao na Londonskoj školi ekonomije, što je do tada tvrdio.

Jovanović je tada objasnio da ne podnosi ostavku iz moralnih razloga, niti zbog toga što je to od njega tražio tadašnji ministar prosvete, već zato što su sumnje u vezi sa njegovim doktoratom iskazali i Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, u to vreme premijer i potpredsednik Vlade Srbije.

Ipak, on se 2017. vratio se na čelo Megatrenda, da bi kasnije bio ponovo izabran za rektora.

Mića Jovanović je 2019. godine izašao u javnost sa vešću da je svoj Univerzitet prodao nemačkom konzorcijumu fondova koji je navodno predstavljao izvesni Dejan Đorđević. Jovanović je tada najavio da se seli u Francusku.

Prodaju je najavio, uz objašnjenje da mu je "preko glave" optužbi, samo dan nakon što je na TV N1 objavljen dokumentarni film u kome je naveden čitav niz nelogičnosti i nepravilnosti u poslovanju Megatrend univerziteta, kao i u sticanju najviših akademskih zvanja funkcionera na vlasti.

Od selidbe, ali i prodaje Mića Jovanović ipak je odustao i to kada su mediji otkrili da rukovodstvo konzorcijuma koji je navodno kupio univerzitet, čine izmišljene osobe.

XS
SM
MD
LG