Dostupni linkovi

Žrtvama rata hitno omogućiti status i pravičnu naknadu, poručili međunarodni zvaničnici u BiH


Međunarodni zvaničnici zatražili od BiH pravičniji odnos prema preživjelim žrtvama rata, fotografija iz logora Omarska kod Prijedora, 1992. godine
Međunarodni zvaničnici zatražili od BiH pravičniji odnos prema preživjelim žrtvama rata, fotografija iz logora Omarska kod Prijedora, 1992. godine

Vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini moraju hitnim mjerama omogućiti žrtavama rata priznanje statusa, adekvatnu finansijsku odštetu te prestati sa marginalizovanjem osoba koje su i dalje ranjive skoro tri decenije od kraja ratnih sukoba u BiH.

Naveli su to u zajedničkoj kolumni objavljenoj u četvrtak Bojana Urumova, šefica Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu, Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH i Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.

Autori kolumne su pozvali vlasti u BiH da osiguraju hitnu i sveobuhvatnu implementaciju Odluke UN Komiteta protiv torture iz 2019. godine, koja uključuje naknadu štete i javno izvinjenje te uspostavljanje djelotvornog mehanizma dodjele odštete na državnom nivou za sve žrtve ratnih zločina.

Dodaju kako je prošlo više od četiri godine od donošenja odluke UN Komiteta, a vlasti još nisu ispunile svoje obaveze.

"U tom smislu, prije održavanja četvrtog ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava u BiH u januaru 2025. godine, BiH treba provesti zaprimljene i prihvaćene preporuke u vezi s ostvarenjem pravde i prava na odštetu za žrtve rata, uključujući žrtve seksualnog nasilja u oružanom sukobu", rekli su autori zajedničke kolumne.

Pozivaju i vlasti oba bh. entiteta i Brčko distrikta BiH da osiguraju da sve žrtve mogu ostvariti priznanje njihovog statusa i odgovarajuću socijalnu, finansijsku i medicinsku podršku, bez obzira na mjesto njihovog prebivališta ili etničku pripadnost i bez straha od zastrašivanja ili diskriminacije.

To treba, po njihovim riječima, da uključuje usklađivanje pristupa i hitno ukidanje svih rokova za priznavanje statusa žrtve rata.

"Razornost rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine nastavlja da utiče na Bosnu i Hercegovinu na brojne načine. Između ostalog, ključnim donosiocima odluka nedostaje politička volja da pomognu žrtvama rata da se izbore s dugotrajnom traumom i raznim oblicima marginalizacije. Stoga, skoro 30 godina nakon sukoba, žrtvama u BiH još uvijek nedostaje suštinska institucionalna pomoć uključujući i naknadu štete", kažu u zajedničkoj kolumni Urumova, Sattler, Aggeler i Macdonald.

Dodaju kako hronično zanemarivanje i široko rasprostranjeno poricanje njihove patnje dodatno pogoršavaju fizičku i psihološku traumu nanesenu tokom rata.

"Stoga odgovori na traumu moraju odražavati realnost ovih vremenskih okvira i potrebe žrtava koje se mijenjaju tokom vremena", navedeno je u zajedničkoj kolumni.

Naknada štete u samo 19 od skoro 700 presuđenih predmeta ratnih zločina

Autori kolumne poručili su kako zakonodavne vlasti u BiH trebaju hitno da izmijene svaki postojeći zakon koji je u suprotnosti s međunarodnim standardima, na koji su se oslanjale pravosudne vlasti da izbjegnu dodjelu naknade štete.

"Uprkos dostupnosti formalnih mehanizama koji omogućavaju žrtvama da traže odštetu u krivičnom postupku, pravosudni organi širom BiH nisu osigurali da žrtve mogu ostvariti to pravo. Prema zapažanjima OSCE-ovog sveobuhvatnog programa praćenja sudskih postupaka, naknada štete je dodijeljena u samo 19 od skoro 700 presuđenih predmeta ratnih zločina", naveli su Urumova, Sattler, Aggeler i Macdonald.

Kao primjer naveli su bh. entitet Republiku Srpsku, čije su vlasti pozvali da ukinu "nepravednu praksu" kojom traže da žrtve rata, kojima je odbačen zahtjev za naknadu štete u parničnom postupku, plate sudske troškove.

A Vlasti Federacije BiH pozvane su da hitno provedu Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata hitno, uključujući alociranje adekvatnog budžetskog novca.

"Mehanizmi Ujedinjenih nacija za zaštitu ljudskih prava i Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u BiH su dosljedno preporučivali da treba uspostaviti jedinstveni okvir za cijelu BiH, koji bi zamijenio mnoštvo postojećih zakona i osigurao pružanje održivo finansirane institucionalne i pravne podrške žrtvama, oslobođene bilo kakvog oblika diskriminacije uključujući diskriminaciju na osnovu mjesta prebivališta", stoji u kolumni.

Upozorili su i da su odredbe u različitim zakonima u vezi sa rokovima za regulisanje statusa žrtava rata "proizvoljan i neprimjeren teret za žrtve i za mogućnost dobijanja statusa žrtve te nisu u skladu s međunarodnim pravnim obavezama BiH i normama zaštite ljudskih prava".

Ipak je postignut i određeni napredak

Bez obzira na ove izazove, postignut je određeni napredak, konstatuju autori kolumne.

Napominju da su kao rezultat dugogodišnjih napora udruženja žrtava, Brčko distrikt Bosne i Hercegovine 2022. godine i entitet Federacija Bosne i Hercegovine 2023. godine usvojili zakone kojima se djeci rođenoj usljed ratnog silovanja dodjeljuje status žrtve.

Od 1. januara 2024. počela je primjena novog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH. Usvajanje ovog zakona je ključan korak u osiguravanju priznavanja statusa i prava civilnih žrtava i pružanju podrške historijski zanemarenoj i marginaliziranoj grupi.

"Iako važni, Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH i srodni zakoni u Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH su nedovoljni za rješavanje tih problema", stoji u zajedničkoj kolumni.

Urumova, Sattler, Aggeler i Macdonald su istakli i kako Kancelarija Vijeća Evrope u Sarajevu, Delegacija Evropske unije u BiH, Misija OSCE-a u BiH i Ujedinjene nacije u BiH ostaju predani partneri žrtvama, udruženjima žrtava i tijelima vlasti u cijeloj državi s ciljem poboljšanja statusa i dobrobiti svih žrtava rata.

XS
SM
MD
LG