Dostupni linkovi

Međunarodna istraga o Kumanovskoj grupi?


Velike snage bezbednosti ispred suda u Skoplju u toku izricanja presude Kumanovskoj grupi
Velike snage bezbednosti ispred suda u Skoplju u toku izricanja presude Kumanovskoj grupi

Presuda o krvavom obračunu u kumanovskom Divom Naselju nije smirila strasti. Najave Vlade Makedonije o međunarodnoj istrazi ostavljaju otvorena pitanja o događajima 9. i 10. maja 2015. godine. Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski u septembru je najavio da će vlada preuzeti obavezu da sprovede dodatnu međunarodnu istragu, ali do sada niko iz vlasti nije saopštio detalje o tome.

Iz Udruženja diplomiranih kriminalista kažu da ukoliko bude sprovedena takva istraga, delo može prerasti u viši rang, ako su u sve umešane i neke vladine institucije koje su bile upoznate sa ovim delom, a moguće je i da bi drugi preuzeli veću odgovornost, a ne samo direktni počinioci. Iz udruženja dodaju da se trebaju najpre iscrpiti sva domaća pravna sredstva, jer postoji rizik od kršenja suvereniteta ukoliko dođe do međunarodne istrage.

Kumanovo - dan poslije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00

Neki pravnici tvrde da nema pravnog osnova za međunarodnu istragu, ali da se može koristiti tehnička i stručna pomoć u domaćoj istrazi. Prema njima, institucionalna međunarodna istraga podrazumeva uključenje međunarodnog prava i umešanost više država, pa bi kao takva bila teško sprovodiva. Bivši javni tužilac Jovan Trpenovski smatra da najave o takvoj istrazi praktično znače negiranje pravnog sistema i institucija u zemlji.

“Političke partije koje pozivaju međunarodne ekspertske grupe da bi istražile slučaj treba da provere kakve su proceduralne mogućnosti regulirane zakonom, Ustavom, krivičnim postupcima u zemlji. Mislim da do toga neće doći i ne bi trebalo da dođe, zato što bi to značilo devalviranje čitavog pravnog sistema u zemlji.”

U četvrtak nakon presude, Demokratska unija za integracije (DUI), partija Albanaca koja je deo vlade, saopštila je da je sudski proces otvorio dileme o motivima o ovom, kako kažu, teškom slučaju. Oni su pozvali MUP i sudske vlasti da uključe strane eksperte u istragu. Iz ove partije traže uspostavljanje komunikacije sa vlastima na Kosovu i u Albaniji zbog razmene informacija zarad kompletnog rasvetljavanja slučaja. U završnom obraćanju advokat odbrane Naser Raufi je tražio od suda da obezbedi kao dokaz u postupku telefonske razgovore jednog od ubijenih članova oružane grupe i lidera DUI-a Alija Ahmetija. Alijansa za Albance, koja je isto tako deo vlade, pozvala je međunarodnu zajednicu da se uključi u rasvetljavanju ovog, kako kažu, montiranog političkog slučaja. “Smatramo da je ovo suđenje političko i da je nastavak montiranog političkog slučaja iz vremena režima VMRO DPMNE-DUI. Suđenje je po meri mentaliteta tog režima i političkih partija koje su bile u prethodnoj vlasti”, kaže se u saopštenju ove partije.

U Prištini su održani protesti protiv odluke suda o Kumanovskoj grupi
U Prištini su održani protesti protiv odluke suda o Kumanovskoj grupi

Pravni eksperti tvrde da političke partije, da bi umirile javnost, pozivaju na međunarodnu istragu, a ukoliko dođe do toga, pokazaće se da njihov kadar na rukovodećim funkcijama nije završio dobro svoj posao u pravnom sistemu.

Krivični sud u Skoplju 2. novembra je presudio da su 33 od ukupno 37 optuženih za terorizam i terorističku organizaciju u slučaju u kumanovskom Divom Naselju, krivi za to delo, a četvorica su oslobođeni optužbi. Sedam optuženih su osuđeni na kaznu doživotnog zatvora, drugih 13 su dobili po 40 godina zatvora, a ostali su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 12 do 20 godina. Danas, 3. novembra, je u odvojenom suđenju još jedan optuženi osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Pucnji u Kumanovu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG