Dostupni linkovi

Međunarodni tužilac Kan kaže da 'pravda mora biti zadovoljena' po pitanju lidera Izraela i Hamasa


Tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan
Tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu Karim Kan izjavio je da pravda mora biti zadovoljena, nakon što je u maju zatražio naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika.

On je u intervjuu za BBC rekao da je važno pokazati da će se sud prema svim nacijama odnositi po istim standardima kada su u pitanju sumnje na ratne zločine.

"Ne možete imati jedan pristup za zemlje u kojima postoji podrška, bilo da je to podrška NATO-a, evropska podrška i drugih moćnih zemalja, i drugačiji pristup gde imate jasnu jurisdikciju", dodao je Kan.

On je pozdravio odluku britanske vlade da odustane od protivljenja nalozima za hapšenje.

"Postoji razlika u tonu i mislim na suštinu u odnosu na međunarodno pravo nove vlade. I mislim da je to dobro", naveo je Kan.

Tužilac Kan je osim naloga za hapšene izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, zatražio i naloge za tri lidera Hamasa, Jahju Sinvara, Mohameda Dejfa i Ismaila Hanijea, od kojih su dvojica u međuvremenu ubijena.

Kan je u maju izjavio da postoje razumni razlozi da se veruje da svi za koje je tražio naloge za hapšenje snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti od 7. oktobra pa nadalje.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je "nečuveno" zahtevati izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera.

Kan je za BBC rekao da je, za razliku od onih koji ga kritikuju, video dokaze na kojima su zasnovani zahtevi za nalog.

Sudije Međunarodnog krivičnog suda za sada nisu odobrile te zahteve.

Kako je u maju saopštio tužilac Kan, na osnovu dokaza koje je prikupila i ispitala njegova Kancelarija postoji osnov sumnje da trojica lidera Hamasa snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene na teritoriji Izraela i u Pojasu Gaze, za ubistva, uzimanje talaca, mučenja i silovanja.

Kan je saopštio i da postoji osnovana sumnja da su premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Joav Galant odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u Pojasu Gaze, za ubistva i napade ne civile, njihovo izgladnjivanje, nanošenje teških telesnih povreda, okrutno postupanje, progon i druga nehumana dela.

Kancelarija tužioca Kana saopštila je da dokazi koje je prikupila, uključuju intervjue sa preživelima i očevicima, proveru video, foto i audio materijala, satelitske snimke i izjave svedoka, ukazuju da je Izrael sistematski lišio civilno stanovništvo u svim delovima Gaze objekata neophodnih za život.

Izrael i Hamas, palestinska organizacija koju Evropska unija i SAD smatraju terorističkom, odbacile su optužbe o činjenju ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG