Dostupni linkovi

Međunarodni sud pravde u septembru o prigovoru Rusije na ukrajinsku tužbu za genocid


Međunarodni sud pravde (fotoarhiv)
Međunarodni sud pravde (fotoarhiv)

Međunarodni sud pravde (ICJ) u septembru će saslušati prigovore Rusije na njegovu nadležnost u tužbi u vezi s genocidom koju je podnijela Ukrajina, objavio je Sud.

Ukrajina je podnijela tužbu Sudu nedugo nakon početka ruske invazije 24. februara 2022., optužujući Moskvu da je pogrešno primijenila Konvenciju o genocidu kako bi opravdala napad.

U preliminarnoj odluci u tom postupku u martu 2022. Sud je naredio Rusiji da trenutačno prekine vojna djelovanja u Ukrajini.

Presude Suda su obavezujuće, ali on ne može direktno prisiliti da budu provedene.

Saslušanja o jurisdikciji počet će 18. septembra izlaganjem Rusije, a Ukrajina će odgovoriti dan kasnije.

Svoje stajalište iznijet će još 32 države uključujući većinu država članica Evropske unije, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju.

Saslušanja će trajati do 27. septembra.

Rusija je navela da je njena akcija u Ukrajini, koju naziva "posebnom vojnom operacijom", opravdana jer njome želi spriječiti genocid u istočnoj Ukrajini.

Kijev je na saslušanju prošle godine rekao da ne postoji prijetnja genocida u istočnoj Ukrajini i da Konvencija o genocidu iz 1948. godine, koju su obje zemlje potpisale, ne dopušta invaziju da bi ga se spriječilo.

Rusija tvrdi da Sud nije nadležan u tom slučaju jer Konvencija o genocidu, na koju se Ukrajina poziva, ne reguliše korištenje sile između država.

XS
SM
MD
LG