Dostupni linkovi

Mark Rutte novi šef NATO-a


Mark Rutte (desno) nasljeđuje Jensa Stoltenberga na mjesto generalnog sekretara Alijanse (foto arhiv)
Mark Rutte (desno) nasljeđuje Jensa Stoltenberga na mjesto generalnog sekretara Alijanse (foto arhiv)

Odlazeći holandski premijer Mark Rutte potvrđen je za budućeg generalnog sekretara NATO-a.

Sjevernoatlantski savez je u srijedu odlučio imenovati Ruttea za sljedećeg šefa Alijanse.

On će naslijediti Jensa Stoltenberga koji je bio na čelu najveće vojne organizacije cijelu dekadu.

Nizozemski premijer je istakao da je za njega ogromna čast što je izabran za generalnog sekretara NATO-a.

On je u objavi na X-u napisao da je Alijansa bila, ostala i bit će kamen temeljac kolektivne sigurnosti te da ne shvata olako odgovornost vođenja Sjevernoatlantskog saveza.

"Zahvalan sam svim saveznicima što imaju povjerenja u mene. Radujem se preuzimanju funkcije sa velikom energijom u oktobru, kao nasljednik Jensa Stoltenberga, koji je pružio Alijansi izuzetno vođenje u posljednjih deset godina i koga sam ja oduvijek cijenio", naveo je Rute.

Odlazeći generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg pozdravio je izbor Ruttea i istakao da "ostavlja NATO u dobrim rukama".

On je Rutteu poželio uspjeh dok se nastavlja jačanje Alijanse. Stoltenberg je pohvalio Ruttea kao "pravog transatlantistu, snažnog lidera i graditelja konsenzusa".

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen čestitala je Rutteu na ovom izboru i istakla da se raduje njihovom zajedničkom radu.

"Čestitam, dragi Mark Rutte, na izboru za novog generalnog sekretara NATO-a. Vaše vodstvo i iskustvo će biti od ključnog značaja za Alijansu u ovim izazovnim vremenima. Radujem se što ću raditi sa vama na daljem jačanju partnerstva EU i Alijanse", napisala je Von der Leyen na mreži X.

Kako je izvijestio NATO, Rutte će preuzeti svoje funkcije šefa Alijanse od 1. oktobra 2024. godine, kada Stoltenbergu ističe mandat.

Rutteovo imenovanje postalo je formalnost nakon što je njegov jedini protivkandidat, rumunski predsjednik Klaus Iohannis, prošle sedmice rekao da odustaje od kandidature, budući da nije uspio dobiti podršku.

Ambasadori 32 zemlje NATO-a ratifikovat će imenovanje na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća, političkog upravljačkog tijela Alijanse, u Washingtonu od 9. do 11. jula.

Generalni sekretar NATO-a se bira konsenzusom svih članica. Tradicionalno mjesto šefa vojnog saveza pripada nekome iz evropskih članica Saveza, dok je komandant vojnog štaba Amerikanac.

Rutte dolazi na čelno mjesto Alijanse u vrijeme dok traje rat u Ukrajini i vlada neizvjesnost u vezi sa stavom Sjedinjenih Država prema transatlantskom savezu u budućnosti.

XS
SM
MD
LG