Dostupni linkovi

Opozicionarka izjavila policiji Jagodine: Najmanje sedam svedoka u slučaju 'Palma'


Marinika Tepić ispred stanice policije u Jagodini, 26. april
Marinika Tepić ispred stanice policije u Jagodini, 26. april

Potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je 26. aprila u Jagodini da ima najmanje sedam lica koja žele da svedoče o navodima da je lider Jedinstvene Srbije, stranke vladajuće koalicije, Dragan Marković Palma umešan u podvođenje maloletnica.

Tepić je to novinarima saopštila nakon davanja iskaza u jagodinskoj policiji i dodala da je sva svoja saznanja o tome prenela policajcima.

Međutim, ona je rekla da policiji nije otkrila identitet žrtava i svedoka da ih, kako je navela, ne bi dovela u rizik. Tepić je izjavila da je od nadležnih institucija zatražila da se svedocima i žrtvama dodeli status posebno osetljivih svedoka.

Tepić je rekla da je policiji iznela navode o nekoliko "krivičnih dela - trgovina uticajem, prostitucija i pedofilija".

Ona je navela da je imenom i prezimenom pobrojala neke od navodnih učesnika krivičnih dela. Pored Dragana Markovića, Tepić je imenovala i gradonačelnika Jagodine Rastka Stevanovića i predsednika Odbora za pravosuđe u Skupštini Srbije iz redova Markovićeve Jedinstvene Srbije Petra Petrovića.

Iz centrale Jedinstvene Srbije i kabineta gradonačelnika Jagodine Radiju Slobodna Evropa do sada nije stigao odgovor na pitanje kako reaguju na ovde tvrdnje.

Tepić: Sedam lica želi da svedoči o podvođenju maloletnica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Pomoćnica gradonačelnika Jagodine Marija Jovanović demantovala je u izjavi za RSE sve navode koje je povodom ovog slučaja Marinika Tepić iznosila u javnosti.

"Istina i pravda uvek ugledaju svetlost dana i radujem se tome što će Marinika Tepić odgovarati za sve gnusne laži koje je izrekla", rekla je Jovanović.

Marković: U Jagodini politički skup

Na sajtu Markovićeve Jedinstvene Srbije objavljena je njegova izjava u kojoj navodi da je namera Marinike Tepić bila da održi politički skup u Jagodini i da izvrši pritisak na državne organe, policiјu, Tužilaštvo i sud.

"Za to јe u pomoć pozvala i svog poslodavca Dragana Đilasa. Ovo što se danas desilo u Jagodini јe dokaz svih prevara i laži Marinike Tepić i njenog poslodavca, јer taј koјi daјe iskaz, a da јe pri tom istinit, tome ne trebaјu politički skupovi, već samo istina. U ovom slučaјu јe sve laž", ocenio јe Marković.

On je dodao da će iskaz dati kada ga nadležni organi budu pozvali.

Marinika Tepić ulazi u stanicu policije, Jagodina, 26. april
Marinika Tepić ulazi u stanicu policije, Jagodina, 26. april

Podrška i aplauzi za Tepić

Potpredsednica Stranke slobode i pravde je rekla da se nada da je svojim postupkom "spasila bar jednu ženu i devojčicu u Jagodini".

"Sada je sve na tužilaštvu", rekla je Tepić nakon što je skoro dva sata davala izjavu policiji.

Ispred stanice policije u Jagodini se u znak podrške Mariniki Tepić okupilo više od sto građanki i građana, među kojima su bili i predstavnici opozicionih partija.

Tepić je u policiju ušla u pratnji advokata, a ispraćena je aplauzom članica njene stranke i nevladinih aktivista.

U Jagodini su bili i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, potpredsednik te partije Borko Stefanović, lider opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović, funkcionerka Demokratske stranke Dragana Rakić, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, te predstavnik Inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović.

Podršku Mariniki Tepić dala je i nevladina organizacija "Žene u crnom", čije aktivistkinje i aktivisti ispred policijske stanice nosili transparent na kojem je pisalo "Pravda za žrtve, kazna za počinioce".

Okupljeni ispred policijske stanice nosili su i poruke "Ženama se veruje", "Stop trgovini ljudima", "Niste same". Jedna od poruka bila je i "Javite se Astri" sa brojem telefona te nevladine organizacije koja se bori protiv trgovine ljudima.

Poruke okupljenih u znak podrške Mariniki Tepić ispred stanice policije u Jagodini, 26. april
Poruke okupljenih u znak podrške Mariniki Tepić ispred stanice policije u Jagodini, 26. april

Tepić je prethodno 23. aprila na Twitteru objavila da će dati izjavu u jagodinskoj policiji o Palmi i saznanjima o pedofiliji i podvođenju.

"U policiji, koja okreće glavu dok nas napadaju. Za tužioca, koji postupa tek kad Palma zamoli. Žele imena? Da ih Palma potraži? Prvo zaštita žrtava i svedoka i izmeštanje procesa iz Jagodine!", napisala je Tepić.

Kako je počelo?

Marinika Tepić je na konferenciji za medije 19. aprila objavila video svedočenje anonimnog bivšeg radnika hotela "Alfa" u Končarevu kod Jagodine u centralnoj Srbiji, koji je rekao da je prisustvovao podvođenju maloletnih devojaka od, kako je naveo, 15, 16 i 17 godina starosti.

Tepić je izjavila da su u hotel "Alfa", kao i u klub i prenoćište "Tigar" u tom gradu "dovođene devojčice iz Beograda" i da je takve „žurke“ organizovao Dragan Marković, a da su nekima prisustvovali i funkcioneri Socijalističke partije Srbije.

Dragan Marković je optužbe nazvao "najgnusnijim lažima" i 20. aprila izjavio da se samoinicijativno javio u Više tužilaštvo u Jagodini gde je zatražio "da se ispitaju svi navodi" potpredsednice Stranke slobode i pravde.

Burne reakcije na slučaj 'Palma' u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Prema njegovim rečima hotel "Alfa" i restoran "Tigar", koji se navode kao mesta u kojima su se dešavala podvođenja "žena, devojaka i devojčica" nisu u njegovom vlasništvu, "niti da se u tim objektima bilo šta dešavalo što oni navode".

Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je 20. aprila predmet povodom navoda da je Marković podvodio maloletnice.

Tri dana kasnije, 23. aprila, Apelaciono javno tužilaštvo u Kragujevcu odlučilo je da ovaj predmet izmesti iz Jagodine i za postupanje ovlasti Više javno tužilaštvo u obližnjem gradu Kraljevu.

U međuvremenu, žene zaposlene u javnom sektoru u Jagodini podnele su 22. aprila tužilaštvu u tom gradu 393 krivične prijave protiv potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić zbog, kako su navele, "izazivanja panike i nereda" putem sredstava javnog informisanja.

Jagodinsko javno preduzeće najavilo tužbu protiv Tepić

Javno preduzeće "Standard" iz Jagodine najavilo je 26. aprila da će podneti tužbu protiv Marinike Tepić jer je, kako se navodi, uvredila njihove radnike izjavom da u tom preduzeću postoje osobe koje su formalno zaposlene i primaju platu, a ne dolaze na posao već služe kao "animir dame".

U saopštenju koje potpisao direktor "Standarda" Dragan Lukić navodi se da će protiv Tepić pokrenuti "odgovarajuće pravne radnje pred nadležnim institucijama kako bi zaštitili ugled preduzeća od izjava neodgovornih političara".

Dragan Marković je predsednik Skupštine opštine Jagodina i poslanik u Skupštini Srbije. Njegova stranka Jedinstvena Srbija je partner Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, i učestvuje u koalicionoj vladi koju predvodi Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića.

Vučić je 23. aprila izjavio da će policija saslušati sve, od Markovića do Tepić, kako bi se utvrdile sve činjenice.

"Ovo više nije politika, jer ako se pokaže da je istina, biće jezivo, ali ako se pokaže da nije istina, biće još jezivije", rekao je Vučić za Radio televiziju Srbije.

On je dodao da je dobro što je predmet izmešten iz Jagodine u Kraljevo, kako bi se obezbedilo da "ne bude nikakav pritisak ni na koga".

Brnabić: Dobila sam poziv na jednu žurku

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 26. aprila da su navodi o podvođenju i pedofiliji u Jagodini "važne teme za društvo i da ih ne treba politizovati".

"To su užasne, strašne optužbe, ne samo na račun Dragana Markovića, već sve optužbe koje se tiču bilo kakvog maltretiranja zlostavljanja žena, a da ne pričam o maloletnim licima, to nije domen politike", rekla je Brnabić posle dočeka vakcina iz Kine na beogradskom aerodromu.

Ona je navela da svako ko ima bilo kakvu informaciju o bilo kom slučaju mora da je prijavi nadležnima.

Upitana o izjavi koju je dala 2017. godine da ju je Marković zvao u Jagodinu na "bunga-bunga žurku", Brnabić je rekla da misli da tim povodom nema šta da kaže.

"Ako mislite da ja imam šta da kažem odazvaću se, ali ja mislim da nemam, dobila sam jedan poziv za neku žurku, a ne znam da li poziv za žurku bilo šta govori o nezakonitim radnjama, ali ako ljudi misle da treba da dam iskaz, evo odmah ću odavde to da uradim", rekla je Brnabić.

Dragan Marković je na čelu Jagodine od 2008. godine.

Vlasnik je kompanije "Palma" koja se bavi transportom i trgovinom, poseduje televiziju "Palma plus", kik-boks klub "Palmini tigrovi", a vodi i fond "Treće dete", prema biografiji na sajtu Istinomer.

Politikom je počeo da se bavi 1993. godine kada je sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, vođom Srpske dobrovoljačke garde, paravojne formacije koja je učestvovala na ratištima devedesetih godina i Borislavom Pelevićem, jednim od komandanata te formacije, osnovao Stranku srpskog jedinstva.

U toj stranci je ostao do 2003. godine, a sledeće godine osnovao je Jedinstvenu Srbiju.

Sa Socijalističkom partijom Srbije Ivice Dačića je u koaliciji od 2008. godine, a od 2012. su Dačić i Marković koalicioni partneri Srpskoj naprednoj stranci.

Na lokalnim izborima u Jagodini u junu 2020. koalicija "Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija – Ivica Dačić- Socijalistička partija Srbije – Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka" dobila je 17 od 21 odbornika u Skupštini grada Jagodine.

XS
SM
MD
LG