Dostupni linkovi

Ukrajina tvrdi da je podrška zemalja G7 ključna ukoliko rat potraje


Ukrajinski ministar financija Serhiy Marchenko, 12. maj 2022.
Ukrajinski ministar financija Serhiy Marchenko, 12. maj 2022.

Novi međunarodni paket ekonomske podrške, u iznosu od 115 milijardi dolara, vraća Ukrajini samopouzdanje da može prevladati u borbi protiv ruske invazije.

Izjavio je to ukrajinski ministar financija Serhiy Marchenko u subotu, 15. aprila.

Marchenko je rekao da su ga ministri financija G7 uvjerili tokom ovosedmičnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Naveo je da to predstavlja pomak u odnosu na prošlu godinu, kada je postojao veći pritisak da Ukrajina "pristane" završiti rat.

Rekao je da je novo obećanje o ekonomsklo podršci, otključano novim četverogodišnjim zajmom MMF-a od 15,6 milijardi dolara, izuzetno važno za Ukrajinu.

"To nam iznimno pomaže jer daje sigurnost da će MMF, zajedno sa zemljama G7 i pristašama Ukrajine, 'uskočiti' s novcem da pokrije naše potrebe za četiri godine. U usporedbi s proljetnim sastancima, više sam uvjeren da možemo pobijediti u ovom ratu", kazao je.

Naglasio je da je financijska podrška potrebna kao i vojna.

"Trebali bismo biti spremni da će ovaj rat trajati duže nego što smo očekivali", rekao je.

Marchenko je istaknuo zahvalnost za američku ekonomsku i vojnu potporu, u ukupnom iznosu od oko 50 milijardi dolara. Također, istaknuo je potrebu hitne obnove energetske infrastrukture, cesta, škola i zgrada.

Marchenko je rekao da postoji sve veća otvorenost za istraživanje korištenja zamrznute ruske imovine, s ciljem plaćanje obnove Ukrajine.

"Naši partneri razmišljaju o mogućnosti korištenja ruske imovine kao nužnog alata za podršku Ukrajini. Oni ne žele čekati dok rat ne završi, žele brže pronaći rješenje", rekao je.

Američka ministrica financija Janet Yellen u subotu je u intervjuu za CNN upozorila da postoje zakonska ograničenja za korištenje zamrznute ruske imovine za plaćanje štete Ukrajini.

XS
SM
MD
LG