Dostupni linkovi

Mandatar za sastav nove Vlade Libana podneo ostavku


Saad Hariri
Saad Hariri

Saad Hariri je danas (15. jul) podneo ostavku, devet meseci pošto ga je Parlament postavio za mandatara nove Vlade Libana, i kao razlog ostavke naveo "ključne razlike" s libanskim predsednikom Mišelom Aunom.

To će po svoj prilici u još veći haos i neizvesnost gurnuti Liban koji je već suočen s ekonomskom krizom bez presedana koju je Svetska banka opisala kao najgoru u svetu u poslednjih 150 godina.

Hariri je predložio novu vladu od 24 ministra i rekao je da je očekivao da do danas dobije odgovor Auna. Bilo je to navodno njegovo poslednje nastojanje da ispuni svoj zadatak, ali je danas posle sastanka s njim rekao da je "jasno je da neću moći da se složim s predsednikom".

Zasad se ne zna ko će zameniti Haririja.

Sastali su se posle nedelja zastoja u nastojanjima da se reši politička kriza i posle Haririjevog putovanja u Egipat.

Pedesetjednogodišnji Hariri podneo je ostavku na funkciju premijera u oktobru 2019. godine kada su počeli protesti širom zemlje. U Libanu, gde više od 55 odsto stanovnika živi ispod granice siromaštva, demonstranti su zahtevali reforme, a za krizu su optuživali političare.

Godinu dana kasnije on je ponovo imenovan u vreme parališuće ekonomske krize i nekoliko meseci posle razorne eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, ranjeno na hiljade, a dobar deo glavnog grada razoren. Još traje istraga o uzroku i odgovornosti za eksploziju.

Otkako je Hariri imenovan za mandatara izbila je na videlo borba za vlast između njega i Gebrana Bazila, zeta predsednika Auna, koji predvodi najveći blok u parlamentu.

Lideri Libana nisu mogli da se dogovore o sastavu vlade dok su se ekonomski problemi gomilali, a regionalni i međunarodni posrednici nisu uspeli da premoste jaz između dve strane.

Ubrzo pošto je Hariri objavio ostavku, vrednost libanske funte je još više pala, a već je od kraja 2019. godine bila izgubila više od 90 odsto vrednosti.

XS
SM
MD
LG