Dostupni linkovi

Sedam makedonskih državljana koji su bili kod Banjske vratili se kući


Sjever Kosova
Sjever Kosova

Makedonski državljani koji su se nalazili kod manastira Banjska na Kosovu u vrijeme napada na policiju 24. septembra vratili su se kući dan kasnije.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani napisao je na Facebooku prethodno da su nakon uobičajenog razgovora i analize policije Kosova, 25. septembra makedonski građani u pratnji kosovske policije sigurno krenuli kući.

On je dodao da su okolnosti u kojima su se našli bile složene, s obzirom da su bili smješteni u hotelu, u neposrednoj blizini mjesta gdje se dogodio oružani napad na policiju.

"Tokom jučerašnjeg dana kosovska policija je redovnim putem odmah uredno obaviještena o ovoj situaciji, a lično sam razgovarao s kolegicom Donikom Gervala-Schwartz. Tokom cijelog procesa kosovske službe garantovale su sigurnost našim građanima, a naša mabasada u Prištini bilo je u stalnom kontaktu s njima", napisao je Osmani.

Fotografije i snimci sa mesta oružanog sukoba na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

U kosovskom selu Banjska, gdje je ubijen kosovski policajac, nalazilo se sedam makedonskih državljana, među kojima i jedno dijete.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 24. septembra da je već u ranim jutarnjim satima zaprimljena informacija o makedonskim državljanima u Banjskoj, a policijske snage osiguravale su hotel u kojem su bili smješteni.

U pucnjavi u Banjskoj 24. septembra ujutro ubijen je kosovski policajac, a tri su policajca ozlijeđena. Kosovske vlasti objavile su da se u i oko manastira Banjska nalazi oko 30 uniformiranih osoba, ali da su opkoljeni pripadnicima kosovske policije.

Kosovska policija je kasnije tokom dana objavila da su trojica napadača ubijena, a četvorica privedena, ali i da je situacija u samostanu u Banjskoj i dalje napeta.

XS
SM
MD
LG