Dostupni linkovi

Sinod Makedonske pravoslavne crkve podržao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sveti arhijerejski sinod Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC – OA) podržao je u četvrtak Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, koja je u avgustu zabranjena u Ukrajini uz optužbe da je povezana s Rusijom.

Makedonska pravoslavna crkva saopštila je da je pitanje Ukrajinske pravoslavne crkve razmatrano na redovnoj sednici Sinoda.

"Sinod je posebnu pažnju posvetio situaciji sa sestrinskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, koju je ukrajinski sabor administrativno ukinuo, predlogom zakona 8371, pa je tako milionima vernika, koji praktikuju veru u toj crkvi, uskraćeno osnovno pravo verske pripadnosti, ispovedanje vere i vršenje verskih službi", navodi se u saopštenju MPC-OA.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 24. avgusta 2024. godine potpisao zakon o zabrani verskih organizacija povezanih s Ruskom pravoslavnom crkvom, koji je prethodno usvojio parlament te zemlje.

Sveti Sinod Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije, kako se navodi u saopštenju, "svedočeći jevanđelskoj istini, izražava molitvenu podršku poglavaru Ukrajinske pravoslavne crkve Njegovom Blaženstvu mitropolitu kijevskom i cele Ukrajine gospodinu Onufriju, braći episkopima i njenom vernom narodu, moleći se da im svemilostivi Gospod podari snagu da istraju i savladaju ova iskušenja".

Prethodno je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je pismo "snažne i i bezrezervne podrške" poglavaru Ukrajinske pravoslavne crkve Onufriju povodom usvajanja zakona kojom je zabranjeno delovanje te crkve na teritoriji Ukrajine.

Ukrajina pokušava da se distancira od ruske crkve od 2014. godine, premda su ti napori intenzivirani posle početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

U Ukrajini je priznata Pravoslavna crkva Ukrajine čiju je autokefalnost priznala Vaseljenska patrijaršija 2019. godine, čime se ona formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve.

Ukrajinska pravoslavna crkva se zvanično odvojila od Moskovske patrijaršije 2022. godine, ali su ukrajinske vlasti više puta optuživale njene sveštenike da su ostali lojalni Rusiji.

Rusku invaziju na Ukrajinu podržao je poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril, verni saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija priznata je u maju 2022. godine, odlukom Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije na čelu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom. Tada je i Srpska pravoslavna crkva priznala aftokefalnost MPC-OA.

XS
SM
MD
LG