Dostupni linkovi

Abas okrivio Hamas za nastavak rata u Gazi


Mahmud Abas, predsjednik Palestinske uprave (arhivska fotografija)
Mahmud Abas, predsjednik Palestinske uprave (arhivska fotografija)

Predsjednik Palestinske uprave, Mahmud Abas (Mahmoud Abbas), rekao je da su Izrael i Sjedinjene Države odgovorni za napad koji je u subotu, 13. jula ubio na desetine osoba u Pojasu Gaze, ali je takođe okrivio i Hamas za nastavak rata u Gazi.

Komentari lidera koji ima podršku Zapada sugeriše sve veće tenzije između Abasovog Fataha, i islamističke grupe Hamas, koju SAD i EU karakterišu kao terorističku, a koja optužuje palestinskog predsjednika da zauzima stranu Izraela.

Izrael je naveo da je cilj napada bio šef vojnog krila Hamasa, Mohamad (Mohammad) Deif, i njegov pomoćnik. Još nije jasno da li su Deif ili njegov zamjenik ubijeni u napadu u kojem je ubijeno najmanje 90 Palestinaca a 300 povrijeđeno, prema Ministarstvu zdravlja iz Gaze.

"Palestinsko Predsjedništvo osuđuje pokolj i smatra izraelsku vladu u potpunosti odgovornom, i američku administraciju koja daje sve vrste podrške okupaciji i njenim zločinima", rekao je Abas u saopštenju koje je izdao njegov kabinet.

Ali Abas, čiji autoritet održava ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, dodijelio je jedan dio krivice na Hamas, čiji je napad od 7. oktobra na jug Izraela u kojem je ubijeno 1.200 ljudi a oko 250 oteto, bio povod za rat u Gazi koji traje već devet mjeseci.

"Predsjedništvo vidi da izbjegavanjem nacionalnog jedinstva, i obezbjeđujući izgovore za stanje okupacije, Hamas je partner u nošenju zakonske, moralne i političke odgovornosti za nastavak izraelskog genocidnog rata u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju.

Hamas vodi Gazu otkad su je preuzeli od Abasovih lojalista 2007. godine.

Viši zvaničnik Hamasa, Sami Abu Zuhri, rekao je za Reuters da Abasovo saopštenje znači da je Palestinska uprava "odabrala da bude u istom rovu sa okupatorima".

"Takvim stavom neće uspjeti da ucijene otpor, niti da izvrše pritisak na njega", rekao je Abu Zuhri.

Napori arapskih posrednika, koje vodi Egipat, do sada su bili bezuspješni u pokušajima da pomire dvije sukobljene strane.

Još jedan od vođa Hamasa, Basem Naim, koji je učestvovao u prethodnim pregovorima o pomirenju sa Fatahom, rekao je da je Abas kriv što nije postignut sporazum o jedinstvu.

Naim je dodao da je zahvaljujući njegovim komentarima, Uprava postala "partner cionističkom neprijatelju i njegovim zločinima ne samo u Gazi nego i na cijeloj palestinskoj zemlji".

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG