Dostupni linkovi

Mađarska 'otvorena' za reviziju budžeta EU kako bi se pomoglo Ukrajini


Viktor Orban na samitu lidera EU u Briselu, 14. decembra 2023.
Viktor Orban na samitu lidera EU u Briselu, 14. decembra 2023.

Mađarska je otvorena za reviziju budžeta Evropske unije kako bi se pomoglo Ukrajini s paketom od 50 milijardi eura, objavio je politički savjetnik premijera Viktora Orbana na platformi X.

Orban je glasno kritikovao podršku EU Kijevu i zadržao je veze sa Kremljom nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022, podsjeća Reuters.

Ranije je blokirao reviziju budžeta EU koja je uključivala pomoć Ukrajini.

Financial Times je objavio u nedjelju da će EU sabotirati ekonomiju Mađarske ako Budimpešta blokira pomoć na samitu ove sedmice.

Glavni politički savjetnik premijera Balazs Orban potvrdio je da je Budimpešta poslala prijedlog Briselu u subotu, pokazujući da je otvorena za korištenje budžeta EU za paket pomoći i izdavanje zajedničkog duga EU za finansiranje ako se dodaju "upozorenja".

"Brisel ucjenjuje Mađarsku kao da sutra ne postoji, uprkos činjenici da smo predložili kompromis", rekao je savjetnik.

Viktor Orban, koji održava bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izazvao je buru među gotovo svim svojim evropskim kolegama zbog blokiranja 50 milijardi eura pomoći Unije za Ukrajinu.

Samit ima za cilj uvjeriti Orbana da odustane od svog protivljenja. Ako to ne uspije, druge zemlje EU su rekle da su spremne bilateralno dati Kijevu novac koji mu je prijeko potreban dok se brani od Putinove ofanzive.

XS
SM
MD
LG