Dostupni linkovi

Emanuel Makron u zvaničnoj poseti Srbiji 29. i 30. avgusta


Predsednik Francuske Emanuel Makron i Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, arhivska fotografija
Predsednik Francuske Emanuel Makron i Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, arhivska fotografija

Predsednik Francuske Emanuel Makron boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji 29. i 30. avgusta 2024. godine, objavljeno je na zvaničnom sajtu Predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Makronova poseta Beogradu dolazi nepunih pet meseci nakon što je u Parizu ugostio predsednika Srbije.

Biće to druga poseta predsednika Francuske Srbiji u poslednjih pet godina dok istovremeno dve zemlje jačaju odnose, pre svega ekonomske.

Jelisajska palata je takođe najavila posetu, a prema njihovim najavama Francuska će potvrditi podršku evropskim integracijama Srbije, a šefovi država razgovaraće o ekonomiji, zdravstvu, energetici, kulturi i veštačkoj inteligenciji.

Vučić je iz Pariza gde je krajem jula prisustvovao ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara najavio da se poseta Makrona može očekivati početkom septembra, a oba državnika su u izjavama za javnost sugerisala da bi jedna od glavnih tema susreta mogla biti kupovina francuskih (borbenih) aviona Rafal.

Vučić je u februaru 2023. izjavio za medije da bi kupovina Rafala bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta "koje bi iznelo i do tri milijarde evra".

Da su vojna pitanja deo agende potvrdio je Makron na konferenciji za medije 18. jula nakon Samita Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji.

Upitan o statusu ugovora za nabavku francuskih aviona za Srbiju, Makron je odgovorio da će u narednim nedeljama ili mesecima posetiti Srbiju "kako bi se finalizovali pregovori koji su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između država".

Još jedno pitanje o kojem će biti reči je i pitanje Kosova, budući da je Predsednik Srbije sredinom juna u telefonskom razgovoru sa predsednikom Francuske rekao da je važno da rešavanje kosovskog pitanja ostane na visokom mestu na agendi Evropske unije i zatražio u tom kontekstu njegovu podršku.

Dve zemlje svoje odnose opisuju kao "čvrste i prijateljske", a u protekloj godini su susreti na najvišem nivou intenzivirani, te se pored zvanične posete Jelisejskoj palati u aprilu, Vučić sa Makronom sreo i na međunarodnim forumima, kao i tokom nedavne ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

XS
SM
MD
LG