Dostupni linkovi

Macron na obilježavanju Dana pobjede: Svijet se upravo budi


Aktelni francuski predsjednik Francois Hollande i izabrani predsjednik Emmanuel Macron na proslavi Dana pobjede, 8. maja 2017.
Aktelni francuski predsjednik Francois Hollande i izabrani predsjednik Emmanuel Macron na proslavi Dana pobjede, 8. maja 2017.

Odlazeći i novoizbrani predsjednik Francuske Francoise Hollande i Emmanuel Macron zajednički su položili vijenac i upali plamen na spomen obilježju iz II Svjetskog rata kod Trijumfalne kapije u Parizu, povodom godišnjice Dana pobjede nad fašizmom.

To je prva zvanična dužnost koju je Emmanuel Macron obavio kao novi predsjednik Francuske. Službeno će mjesto predsjednika preuzeti 14. maja, nakon čega će imenovati premijera.

Mediji još od nedjelje uveče spekulišu o mogućim kandidatima. Među muškim imenima prednjači Jean-Yves Le Drian, aktuelni ministar odbrane, a među ženskim, kao moguća premijerka se pominje aktulena direktorica Međunarodnog monenatrnog fonda, Christine Lagarde, ali i neke od liderki sindikata.

Momenat kada je u ponedjeljak ujutro na Šanzelizeu kod Trijumfalne kapije, odlazeći predsjednik Francuske Francoise Hollande srdačno pozdravio noizabranog predsjednika Emmanuela Macrona na društvenim je mrežama već prokomentarisan kao "otac i sin, trenutak sa osmjehom".

Nešto kasnije Hollande je to medijima ovako objasnio:

"Emmanuel Macron nije moje vlasništvo. Njega je odabrao francuski narod. Istina je da me pratio tokom posljednjih nekoliko godina dok sam bio kandidat. Kada sam postao predsjednik, on je bio ministar u vladi. Ali nakon toga on se ujednio sa sobom, on je želio da predstavi projekat narodu Francuske. Predstavio im se, izbaran je, on je predsjednik. I sada će on -osnažan iskustvom koje je uspio da stekne uz mene, ojačan onim što smo uradili skupa-nastviti kao što sam rekao, koracima naprijed (referenca na Macronov pokret En Marche)".

Hollande je, kako su zabilježili komentatori na BBC -ju, sa izuzetnim dostojanstvom i ljubaznošću, najmlađeg francuskog čelnika nakon Napoleona poveo da zajednički obave predsjedničke dužnosti na komemoraciji povodom 72 godine od pobjede nad fašizmom.

I bivši predsjednik Francuske, Nikolas Sarkozy iskoristio je svečanost da uživo čestita Macronu na, kako je rekao, “ovim divnim izborima” poručujući da mu od srca želi sve najbolje za Francusku.

Znam iz iskustva da sad počinje težak posao”, naglasio je Sarkozy.

Članovi nevladine organizacije AVAAZ sa transparentom "Francuska kaže mržnji: Nikada više"
Članovi nevladine organizacije AVAAZ sa transparentom "Francuska kaže mržnji: Nikada više"


Da je i sam Macron toga vrlo svjestan bilo je jasno iz oba njegova pobjednička govora u nedjelju veče. I pored toga što je ostvario najbolji rezultat u drugom krugu izbora od 1965. godine, niti jednog trenutka nije ispustio iz vida činjenicu da je za Marine Le Pen glasala trećina francuskih birača.

“Nemojte im zviždati. Oni su danas iskazali djelimično bijes, djelimično razočarenje a poneko i svoja uvjerenja. Poštujem ih. I obećavam da ću učiniti sve u narednih pet godina da niko više nikada nema razloga da glasa za ekstremiste”, obećao je Macron i dodao:

“Evropa i svijet očekuju od nas da branimo duh prosvijećenosti koji je ugrožen na mnogim mjestima. Očekuju od nas da branimo slobodu svugdje, da zaštitimo ugrožene. Očekuju od nas da donesemo novu nadu, novi humanizam. Sve to u sigurnijem svijetu, svijetu koji štiti slobode, svijetu rasta i razvoja sa mnogo više pravde, mnogo više ekologije. Očekuju od nas da budemo to što jesmo. Naš zadatak je ogroman i zahtijevaće da gradimo već od sjutra stvarnu većinu, većinu koja će donijeti promjene kojima se ova zemlja nada i koje ova zemlja zaslužuje, većinu koja će donijeti promjene koje očekujem od vas za šest sedmica, jer ću vas trebati ponovo“, naveo je novi francuski predsjednik.

Francuskoj predstoje parlamentarni izbori u junu, i prema prošlosedmičnim istraživanjima javnog mnjenja Macronov pokret “En Marche” biće glavna politička snaga u zemlji sa najviše mjesta u parlamentu ali nije sigurno da će imati većinu za samotalno formiranje vlasti, što je za provođenje najavljnih reformi na svim poljima, ključno pitanje za Macrona.

Nakon prebrojanih svih glasova Macron je osvojio čak i malo više nego što su mu procjene davale - 66, 1, dok je Le Pen osvojila 33,9 odsto glasova.

Pred Macronom (na fotografiji) težak posao
Pred Macronom (na fotografiji) težak posao


Macron je nakon objave rezultata rekao i da je svjestan da svi koji su glasali za njega nijesu to učinili zbog njega već da bi zaštili vrijednosti Pete Republike, stoga je obećao:

“Služiću vam ponizno. Služiću vas snažno. Biću u vašoj službi ostajući vjeran istinskim principima Republike 'Sloboda, jednakost i bratstvo'. Biću lojalan povjerenju koje ste mi ukazali. Služiću vam sa ljubavlju. Živjela Republika , Živjela Francuska” ..

Građani Pariza za Reuters su izjavili da mu vjeruju. Benjamin Boss 26-godišnji bankarski službenik kaže:

“Svijet se upravo budi. Imali smo Trumpa u 2016-oj, imali smo Brexit u 2016-oj, ali vidite da je Francuska odbacila to guranje prema ljudima čiji su snovi podizanje granica i zidova i odbacivanja migranata.”

Michael Jeuga, Parižanin u 30-tim, kaže:

“Prilično sam optimističan. Rekao bih da je ovo novi početak, nova šansa za Francusku. Možemo se samo nadati da će Francuska ugrabiti priliku i da će to biti novi talas vođenja zemlje različito od lijeve i desne politike koju smo do sada imali.”

Saskia Jenesen je Parižanka u kasnijim srednjim godinama:

“Ima još uvjek puno skepticizma, ali ja imam nadu. I juče smo ispred Luvra vidijeli sve te mlade ljude koji su zaista motivisani politikom. To mi daje nadu.“

Moguća premijerka Francuske: Christine Lagarde
Moguća premijerka Francuske: Christine Lagarde


Macron će službeno dužnost šefa države preuzeti u nedjelju, 14. maja kada će biti obavljena inauguracija. Kako je najavljeno iz njegovog kabineta, do tada neće objaviti ime premijera, mada se već naširoko spekuliše o mogučim kandidatima i reakciji kakvu bi njihovo imenovanje moglo proizvesti, imajući u vidu očekivanja od Macrona.

Među glavnim figuriraju neka već javnosti dobro poznata imena kao što je aktuelni ministar odbrane Jean-Yves Le Drian ili bivši premijer Alain Juppe, te sadašanja direktorica MMF Christine Lagarde.

Među drugim potencijalnim kandidatima se navode Sylvie Goulard, poslanica Evropskog parlamenta iz centrističkog Demokratskog pokreta, Anne-Marie Idrac, bivša državna sekretarka za transport u kabintetu odlazećeg predsjednika Hollandea, te gradonačelnik Liona Gerard Collombe, takođe socijalista.

Rusija spremna na konstruktivan rad sa Macronom na bilateralnim i globalnim pitanjima: Vladimir Putin
Rusija spremna na konstruktivan rad sa Macronom na bilateralnim i globalnim pitanjima: Vladimir Putin


Uz srdačne čestitke koje dobio od njemačke kancelarke Angele Merkel, sa kojom je i telefonski razgovarao, britanske premijerke Therese May te predsjednika Evropske komisije, Jean Claude Junckera, predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, kao i drugih uključujući i američkog predsjednika Donalda Trumpa, čestitka je u ponedjeljak stigla i iz Kremlja, čiji je favorit bila Le Penova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Macronu pobjedu i poželio mu “dobro zdravlje“ za posao koji je pred njim. Putin je naveo da je Rusija spremna na konstruktivan rad sa Macronom na bilateralnim i globalnim pitanjima. Apelovao je Macrona da “prevaziđu međusobno nepovjerenje“ i udruže snage u ovim, kako je rekao, teškim vremenima za Evropu i cijelu međunarodnu zajednicu.

Na press konferenciji u Berlinu danas na pitanje novinara o Macronovoj pobjedi kancelaraka Angela Merkel, kojoj je u sinoćnjem razgovoru obećao da će je brzo posjetiti, je rekla:

"Veoma sam zadovoljna zbog velike pobjede Emmanuela Macrona i čestitala sam mu telefonom juče na uspjehu. Emmanuel Macron nosi nadu miliona Francuza i mnogih u Njemačkoj i širom Evrope. Vodio je hrabru proevropsku kampanju i stoji otvoren za svijet i za odlučnu ekonomiju socijalnog tržišta" poručila je Merkel.

"Francusko-njemčko prijateljstvo je kamen temeljac Njemačke politike. Njemačka i Francuska zajedno danas stoje ispred istih izazova -voditi naše zemlje i Evropsku uniju u sigurnu i uspješnu budućnost. Saglasni smo o mnogim koracima neophodnim da dvije zemlje preduzmu zajedno na dobro naših država i jačanje Evrope. Prvo ćemo sačekati i vidjeti koje su namjere i i koncepti novog predsjednika. U svakom slučaju nemam dileme da ćemo zajedno dobro sarađivati" rekla je Merke i dodala:

"U svijetlu sitaucije koju imamo u Njemačkoj ne vidim nikakav razlog da mi i ovdje mijenjamo našu politiku. Mislim da je bolje da pomognemo Francuskoj da smanji nezaposlenost i poveća šanse mladim ljudima tamo da pronađu poslove" .

U posljednjoj debati uoči izbora prošle sedmice Marine Le Pen ga je optužila da je previše blizak sa Merkel.

Svjetski mediji u uvodnicima naglašavju da je Macron uspio da porazi populistički talas sijanja straha i podjela, ali da su pred njim, a time i pred cijelom Francuskom i Evropom veliki izazovi da ispuni data obećanja, u suprotnom ovo će biti samo kratkotrajni predah od sve jačih populističkih pokreta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG