Dostupni linkovi

Macron osudio 'neoprostivi' policijski obračun na pariškom protestu Alžiraca 1961.


Emmanuel Macron (fotoarhiv)
Emmanuel Macron (fotoarhiv)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron postao je prvi čovjek na čelu te zemlje koji je sudjelovao u komemoraciji ubijenima u akciji pariške policije na protestima prije 60 godina protiv francuske vladavine u tadašnjoj koloniji Alžir.

Macron je 16. oktobra, dan prije formalne godišnjice, sudjelovao u ceremoniji sjećanja na žrtve u parku u predgrađu Pariza.

On se nije formalno izvinio, ali je rekao da je smrtonosni obračun tog dana bio "neoprostiv".

Priznao je da je ubijeno više desetaka demonstranata čija su tijela bačena u Senu i odao je poštu žrtvama.

"Ova tragedija dugo je zataškavana, negirana ili prikrivana", rekao je Macron govoreći o akciji policije pod vodstvom Mauricea Papona.

Događaji od 17. oktobra 1961. godine decenijama su zataškavani, a konačan broj poginulih ostaje nejasan. Mnogi historičari vjeruju da je ubijeno više stotina ljudi.

Protestni skup ili, kako je poznat u historiji, Pariški masakr 1961. sazvan je u posljednjoj godini sve snažnijeg pokušaja Francuske da zadrži Alžir kao svoju sjevernoafričku koloniju, usred kampanje bombaških napada militanata u samoj Francuskoj, koji su podržavali nezavisnost Alžira.

Tokom 80-ih godina otkriveno je da je Papon bio nacistički kolaboracionista tokom Drugog svjetskog rata i sudionik u deportaciji Jevreja. On je osuđen za zločine protiv humanosti, ali je kasnije oslobođen.

XS
SM
MD
LG