Dostupni linkovi

Macron izabrao Atala za novog premijera Francuske


Francuski ministar obrazovanja i omladine Gabriel Attal odlazi nakon sedmične sjednice vlade u Jelisejskoj palati u Parizu, Francuska, 22. novembra 2023.
Francuski ministar obrazovanja i omladine Gabriel Attal odlazi nakon sedmične sjednice vlade u Jelisejskoj palati u Parizu, Francuska, 22. novembra 2023.

Gabriel Attal je imenovan za sljedećeg premijera Francuske, jer Emmanuel Macron želi oživjeti svoje predsjedništvo novom vladom.

Sa 34 godine, on je najmlađi premijer u modernoj francuskoj istoriji, prestigavši čak i socijalistu Laurena Fabiusa koji je imao 37 godina kada ga je imenovao François Mitterrand 1984.

Attal zamjenjuje Élisabeth Borne, koja je dala ostavku nakon 20 mjeseci na funkciji.

Sve to vrijeme se borila sa nedostatkom većine u parlamentu.

Gabrijel Attal je trenutno ministar obrazovanja.

Sada će kao premijer imati zadatak da predvodi francusku vladu na važne izbore za Evropski parlament u junu.

Njegov uspon je bio brz. Prije deset godina bio je opskurni savjetnik u ministarstvu zdravlja i član socijalista.

On će također biti prvi otvoreni homoseksualac u službenoj rezidenciji premijera Francuske(Hôtel Matignon).

Sa 29 godina postao je najmlađi ministar u Petoj republici sa nižim položajem u obrazovanju; od 2020. bio je portparol vlade i njegovo lice je počelo da se registruje kod birača; nakon reizbora predsjednika Macrona, nakratko je bio ministar budžeta, a zatim je preuzeo obrazovanje u julu prošle godine.

Na ovoj poziciji Attal je potvrdio predsjedniku da ima ono što je potrebno, djelujući bez besmislica, odlučno da okonča septembarsku svađu oko muslimanskih abaya haljina tako što će ih jednostavno zabraniti u školama.

Vodio je kampanju protiv maltretiranja - i sam je bio žrtva, kako kaže - u elitnoj École alsacienne u Parizu, i preuzeo je na sebe obrazovnu ustanovu sa svojim prijedlogom da eksperimentiše sa školskom uniformom.

Kako stvari stoje, Attal će se suočiti sa potpuno istim problemima kao i njegova prethodnica Elizabet Born, piše BBC.

To su: tvrdo desničarska opozicija koja raste u popularnosti i izgleda da će lako pobijediti na evropskim izborima u junu, Narodna skupština bez ugrađene većine za vladu i predsjednik koji izgleda nesposoban da definiše šta želi da postigne svojim drugim mandatom.

XS
SM
MD
LG