Dostupni linkovi

Lukašenko izvršio rekonstrukciju ključnih pozicija u vladi Bjelorusije


Bjeloruski autoritarni lider, Aleksandar Lukašenko, juni 2024.
Bjeloruski autoritarni lider, Aleksandar Lukašenko, juni 2024.

Bjeloruski autoritarni lider Aleksandar Lukašenko 27. juna izvršio je rekonstrukciju ključnih pozicija u vladi i predsjedničkoj administraciji.

Državna novinska agencija BelTA citirala je Lukašenka kako je rekao da se "efikasnost mora povećati" i smanjiti birokratija.

Novi šef Lukašenkove predsjedničke administracije je bivši ambasador u Rusiji Dmitrij Krutoj. Mjesto je upražnjeno od marta nakon što je Igor Sergeenko ušao u Predstavnički dom i postao njegov predsjedavajući.

Lukašenko je takođe smijenio prvog zamjenika šefa predsjedničke administracije, ministra spoljnih poslova, zamjenika premijera, ministra poljoprivrede i industrije.

Lukašenko je imenovao Nataliju Pjatkevič za prvog zamjenika šefa administracije, a Maksima Rižankova za ministra vanjskih poslova. Zamijenio je Sergeja Oleinika, koji je bio na poziciji ministra vanjskih poslova od 13. decembra 2022., nakon iznenadne smrti Vladimira Makeja 26. novembra 2022. godine.

Yury Shuleika imenovan je za novog zamjenika premijera poljoprivrede, a Aleksandar Jafimov je postao ministar industrije.

Svi imenovani su pod međunarodnim sankcijama.

XS
SM
MD
LG